Észak-Korea atomcsapással fenyegeti Washingtont

Ha a Fehér Ház tovább fenyegeti Észak-Koreát, akkor atomrakétákkal támad az Egyesült Államokra – mondta Hwang Pyong-So, a hadsereg magas rangú vezetője.

A vs.hu által idézett Daily Telegraph  szerint Hwang Pyong-So, az észak-koreai hadsereg tábornok-helyettese vasárnap Phenjanban a koreai háború fegyverszünetének katonai megemlékezésén tartott beszédet. Ebben azt mondta: készek a Fehér Házra és a Pentagonra (mint az „ördög forrásaira”) atomrakétával támadni, ha Washington nem hagyja abba a növekvő katonai nyomását. Ezzel arra reagált, hogy szerinte Dél-Korea és az Egyesült Államok az utóbbi időben több közös katonai gyakorlatot is tartott, egyikben egy atommeghajtású repülőgép-hordozót is felhasználtak.

Nem ez az első atomfenyegetésük, de szakértők szerint Észak-Korea jelenleg még nem rendelkezik olyan interkontinentális ballisztikus rakétával, amellyel tényleg célba vehetné az Egyesült Államokat, vagy más távolabbi célpontot. Ugyanakkor olyan fegyvereik vannak, amelyekkel Dél-Koreát vagy Japánt már megtámadhatnák.

A legutóbbi hetekben ezeket a rövid- és közép hatótávolságú rakétákat tesztelték a Japán-tengeren. Az utolsó teszten – amelyet Kim Dzsong Un irányított – pedig egy dél koreai amerikai támaszpont megtámadását szimulálták.

Kapcsolódók

Kimaradt?