Meghalt Kiss Péter volt magyarországi kancelláriaminiszter

Súlyos betegségben elhunyt kedden Kiss Péter volt kancelláriaminiszter, az MSZP alapítója, volt alelnöke – írja a hvg.hu

Kiss Péter 1990-ben országgyűlési képviselőjelölt volt, majd az őszi önkormányzati választáson bekerült a Fővárosi Közgyűlésbe. 1992-ben a lemondott Kovács Jenő helyére behívták az Országgyűlésbe. Az 1994-es országgyűlési választáson már egyéni mandátumot szerzett. 1995-ben a Horn-kormány munkaügyi miniszterévé nevezték ki. 1998-ban ismét egyéni parlamenti mandátumot szerzett, majd 2000-ig az MSZP frakcióvezető-helyetteseként dolgozott. 1998 és 2000 között a párt ügyvezető alelnöke volt. 2002-ben újra egyéni körzetében nyert.

A Medgyessy-kormányban előbb foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter volt, majd 2003-ban a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterré nevezték ki. Ugyanebben az évben újra a párt országos elnökségének tagja lett. 2004-ben, Medgyessy Péter miniszterelnök lemondása után a párt országos elnöksége őt ajánlotta miniszterelnöknek, de a miniszterelnök-jelölő kongresszus Gyurcsány Ferencet végül jelölte kormányfőnek.

Gyurcsány Ferenc Facebook-oldalán azt írta: „Derekasan küzdött. Derekasan politikusként hazájáért és az utóbbi években önmaga egészségéért is. Ez utóbbi küzdelmet most elveszítette. A békét kereste, a kompromisszumokat. Ebben volt a legjobb. Menj békével, Péter. Jó ember, tisztességes politikus voltál”. Szigetvári Viktor, az Együtt társelnöke, az MSZP volt kampányfőnöke a Twitteren azt írta, egy jó barátot veszített el. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője így búcsúzott Kiss Pétertől: „Nem tudom elhinni, hogy itthagyott minket. Sokunk politikai nevelőapja volt, nekem is mentorom, vezetőm, alelnöktársam. Mindig emlékezni fogunk Rád, Péter!”

Az első Gyurcsány-kormányban megtartotta miniszteri tisztségét. A második Gyurcsány-kormányban először szociális és munkaügyi miniszter volt, majd 2007-ben ismét visszatért a Miniszterelnöki Hivatalba. 2009-ben Bajnai Gordon, az MSZP miniszterelnök-jelölt alakuló kormányában Kiss Pétert bízta meg a társadalompolitikai koordinációért felelős tárca nélküli miniszteri feladatok ellátásával és egyben a miniszterelnök politikai helyettese is lett. Kiss Péter 2014-ben a baloldali pártok jelöltjeként Újpesten szerzett egyéni országgyűlési mandátumot. 55 évesen hunyt el.

Kimaradt?