Orosz tüzérségi segítséggel fokozza Putyin az ukrán szakadárok támogatását

Az Egyesült Államok vasárnap konkrét bizonyítékokkal állt elő - műholdas felvételek formájában -, hogy az orosz hadsereg tüzérsége ukrán egységeket lövet a határ mentén. Ha ez még nem volna elég, az amerikaiak szerint az oroszok az elmúlt napokban nemhogy visszafogták volna a szeparatisták támogatását, hanem erőteljesen növelték. Állításuk szerint a nehézfegyverek és fejlett rakétarendszerek beáramlása fokozódott az elmúlt időszakban, tehát Vlagyimir Putyin orosz elnököt egyáltalán nem tántorította el a szeparatisták támogatásától az egyre tisztább tény, hogy ők felelősek a maláj gép katasztrófájáért.

Az AP hírügynökség pénteken számolt be róla, hogy egy név nélkül nyilatkozó, magas rangú, „a donyecki lázadók vezetőségének legbelsőbb köreihez közvetlen hozzáféréssel rendelkező" szakadár megerősítette: a maláj gépet egy Sznizsne városának közelében felállított Buk rendszerrel lőtték le tévedésből. A repülőről azt hitték, hogy az egy ukrán katonai gép.

Putyinnak a tragédia lehetőséget adott volna rá, hogy végre fokozatosan csillapítsa a feszültségeket és megvonja a támogatását a kelet-ukrán szakadároktól. Ez viszont nem így történt, ő kifejezetten fokozta azt. Az oroszok természetesen mindent tagadnak azzal kapcsolatban, hogy közük lenne a szeparatisták hadműveleteihez, a maláj gép katasztrófája kapcsán az orosz média többféle összeesküvés-elméletet próbált híresztelni. Ez utóbbi próbálkozásuk egyre inkább úgy tűnik, hogy nem járt sikerrel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?