Felrobbantották Jónás próféta mecsetét

A szélsőséges iszlamisták felrobbantottak egy mecsetet, ami a hagyományok szerint az iszlám vallásban is fontos személynek számító Jónás próféta nyughelyére épült Moszulban. A beszámolók szerint a települést júniusban lerohanó és ott szigorú iszlám törvénykezést bevezető Iszlám Állam (IÁ) nevű szunnita szervezet harcosai a Jónás próféta mecset elhagyására szólították fel az ott tartózkodókat, majd felrobbantották az épületet. A biztonságuk érdekében névtelenül nyilatkozó helyiek szerint több közeli ház is megrongálódott a detonáció következtében.

A mecsetet egy Kr.e. 8. századból származó régészeti lelőhelyen építették és az 1990-es években - Szaddám Huszein iraki diktátor uralma alatt - újították fel. Állítólag ezen a helyen temették el Jónás prófétát, akit a Biblia és a Korán írása szerint is egy cethal nyelt el. A mecset az IÁ júniusi fellépéséig fontos zarándokhelynek számított. A Jónás név az arabok körében is gyakori, Júnisz formában.

A dzsihadisták azzal indokolták a mecset lerombolását, hogy az az imádság helyett a hitehagyás helyszíne lett. A szélsőségesek állítólag egy másik közeli mecsetet is felrobbantottak. Csütörtökön Bagdad középső részét is robbanások rázta meg, amikor működésbe lépett két, autóba rejtett pokolgép. A merényletben 15 ember vesztette életét rendőrségi és kórházi források szerint. Az incidens néhány órával azután történt, hogy a parlament megválasztotta az ország új államfőjét egy tekintélyes kurd törvényhozó, Fuád Maszúm személyében.

Kimaradt?