CNN: szemből vadászták le a maláj utasszállítót

A múlt csütörtökön készült műholdfelvétel alapján a CNN bemutatta, hogy honnan lőtték le a Malaysia Airlines utasszállító gépét. Szemből – írja a hvg.hu.

A CNN újságírója a Twitteren megosztotta azt a fotót, amelyen látható, hogy a műholdas adatok alapján honnan tüzeltek a Malaysia Airlines repülőgépére. A képen sárgával az utasszállító útvonala látható, naranccsal pedig a szemből kilőtt rakéta pályája. Narancs csillaggal a rakétatalálat helyét jelzik, sárga csillaggal pedig a lezuhant gép földi detonációját. Az is látszik, hogy a Buk légvédelmi rakétát Snizhne városából lőtték ki. (A Buk rakétarendszerre az amerikaiak az SA-11 jelölést használják.)

Moszkva hétfőn egyrészt azt állította, hogy ők semmilyen rakétaindítást nem észleltek abban az időben, másrészt azt, hogy láttak 3-4 kilométerre a maláj géptől egy ukrán vadászgépet elrepülni. Az amerikaiak szerint ez hazugság.

Hétfőn a Financial Times és a New York Times is több olyan feltévelt is közzétett a lezuhant gép roncsairól, amelyen repesznyomok láthatók. Az egyik felvételen kivehető, hogy a pilótafülkéről készült, vagyis a rakéta repeszei azt szedték szét először. Egy vadászpilóta az FT-nek azt nyilatkozta, hogy ez föld-levegő rakétára utal, azt ugyanis szemből küldik rá a célpontra.

Kapcsolódók

Kimaradt?