Merkel: fegyverszünet szükséges a katasztrófa kivizsgálásához

A német kancellár szerint független vizsgálatot kell indítani az ukrán-orosz határ térségében történt repülőgép-katasztrófa okának felderítésére, és ehhez haladéktalanul fegyverszünetet kell elrendelnie mindkét oldalnak a délkelet-ukrajnai konfliktusban – írja az MTI.

Angela Merkel pénteki berlini sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: "nagy-nagyon sok jel" utal arra, hogy a malajziai utasszállító repülőgépet lelőtték. A tragédia vizsgálatát a "lehető leggyorsabban" el kell kezdeni, amihez elengedhetetlen a fegyvernyugvás a térségben - tette hozzá.

Az eset nem változtat azon, hogy az ukrajnai válság "politikai-diplomáciai rendezésének nincs értelmes alternatívája", ezért továbbra is párbeszédre kell törekedni Moszkvával - emelte ki a kancellár. Arra a kérdésre, hogy a malajziai utasszállítóval történtek miatt szükséges-e az Oroszország elleni szankciók további szigorítása, azt mondta, hogy túl korai ilyesmiről beszélni, hiszen először a tényeket kell feltárni.

Ugyanakkor az biztos, hogy Oroszországnak sokkal többet kell tenni a válság békés rendezéséért - fűzte hozzá Angela Merkel, hangsúlyozva, hogy ki kell terjeszteni az EBESZ küldetését az ukrán-orosz határ megfigyelésére, beleértve a határ orosz oldalán zajló események megfigyelését és pilóta nélküli repülőgépek - drónok - alkalmazását. A határ megfigyelése rendkívül fontos, mert az oroszbarát szakadárok igen komoly fegyverekkel rendelkeznek, és sok jel utal arra, hogy ezek a fegyverek Oroszországból származnak - hangoztatta a német kancellár.

Kimaradt?