Az oligarchákra is számít az ukrán miniszterelnök az újjáépítéskor

Az oligarcháknak is részt kellene venniük Ukrajna ujraépítésében Arszenyij Jacenyuk szerint. Becslések szerint Donyeck és Luhanszk megyében mintegy 8 milliárd hrivnya a szakadárok és a terrorellenes erők közötti összecsapások miatt keletkezett infrastrukturális kár mértéke. Mivel azonban a harcok még folynak, ez az összeg jóval nagyobb is lehet.

A kelet-ukrajnai harcok utáni újjáépítésbe az oligarcháknak is be kell kapcsolódniuk - jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerdán a Donyeck megyei Szlovjanszkban tett munkalátogatásakor.

A kormányfő közölte, hogy az előzetes becslések szerint Donyeck és Luhanszk megyében mintegy 8 milliárd hrivnya (160 milliárd forint) a szakadárok és a terrorellenes erők közötti összecsapások miatt keletkezett infrastrukturális kár mértéke. Mivel azonban a harcok még folynak, ez az összeg jóval nagyobb is lehet.

Bejelentette, hogy módosító javaslatot terjeszt be a költségvetési törvényhez csütörtökön az újjáépítési munkálatok finanszírozásának biztosítására. Ezenkívül pedig, várhatóan szeptemberben, donorkonferenciát rendeznek európai uniós befektetők részvételével. "Segítséget várunk európai partnereinktől a Donyec-medence helyreállításában, az infrastruktúra újjáépítésében és a munkahelyteremtésben" - emelte ki.

A kormányfő elnökletével Szlovjanszkban tartott értekezleten Andrij Nyikolajenko, a Donyeck megyei állami adminisztráció helyettes vezetője kifogásolta, hogy egyes üzletemberek a városban "hasznot próbálnak húzni a háborúból", és indokolatlanul emelik áraikat. Ez főként a személyszállító cégek, a gyógyszertárak és az élelmiszerbolt-hálózatok tulajdonosaira jellemző.

"Harminc útvonalon járnak tömegközlekedési eszközök a városban, de a jegyárakat indokolatlanul felemelték. A település mintegy harminc patikájából négy működik folyamatosan, szintén emelt árakkal. Az ATB élelmiszer-üzletlánc három áruháza közül kettő működik, viszont a korábbinál 30 százalékkal magasabb áron értékesít" - tájékoztatta a helyi tisztségviselő a kormányfőt.

A szerdai miniszterelnöki látogatással egy időben a Szlovjanszktól nem messze lévő megyeközpontban, Donyeckben a szeparatisták "népköztársaságának" sajtóosztálya közleményt adott ki, miszerint a város egyes körzeteiben kijárási tilalmat vezetnek be 23 órától reggel 6-ig.

Az Igor Sztrelkov orosz állampolgárságú szakadár parancsnok aláírásával kiadott közlemény azzal indokolta a kijárási tilalom bevezetését, hogy így kívánják szavatolni a békés lakosok testi épségének megőrzését, valamint gátat szabni a bűnözésnek és rendbontásoknak.

Kimaradt?