Merkel újra szóba állt Obamával kémbotránytól függetlenül

Először beszélt egymással az amerikai elnök és a német kancellár azóta, hogy kitört az újabb kémbotrány; Barack Obama és Angela Merkel az ukrán válságról, az iráni atomvitáról, valamint a német-amerikai együttműködésről egyeztetett telefonon – közölte helyi idő szerint kedden a Twitteren Obama helyettes biztonságpolitikai tanácsadója, Ben Rhodes.

Az amerikai elnök és a német kancellár július eleje óta nem lépett kapcsolatba egymással. Keddi telefonbeszélgetésükön a Fehér Ház közleménye szerint Obama azt ígérte: odafigyel majd arra, hogy javítsák a két ország hírszerzésének együttműködését.

Az ukrán válsággal kapcsolatban a két politikus egyetértett abban, hogy Oroszországnak azonnali intézkedéseket kell hoznia, így járulhatna hozzá a kelet-ukrajnai feszültség enyhítéséhez. Ezek közé sorolták egyebek mellett azt is, hogy Moszkva támogassa a tűzszünetet, és vessen véget a fegyverek Ukrajnába áramlásának az orosz határon át.

Az iráni atomvitát lezáró végleges megállapodással kapcsolatban Obama és Merkel hangsúlyozta: Teheránnak még fontos lépéseket kell tennie, hogy meggyőzze a Nyugatot, atomprogramja békés célokat szolgál. Iránnak, valamint az ENSZ BT öt állandó tagját és Németországot tömörítő hatoknak július 20-ig kell megegyezniük az ügyben.

Kimaradt?