Lelőttek egy ukrán repülőgépet

Lelőtték hétfőn az ukrán hadsereg egyik An-26 típusú szállító repülőgépét, feltehetően orosz területről kilőtt rakétával - közölte az ukrán védelmi miniszter.

Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők úgynevezett terrorellenes műveletének szóvivője közölte, hogy a vizet és élelmiszert szállító, Luhanszk mellett lelőtt repülőgép fedélzetén nyolc ember tartózkodott. Az ukrán hatóságok korábban azt feltételezték, hogy az An-26-os gépen mintegy 20 ember utazott.

Valerij Heletej az államfő honlapja szerint azt jelentette az elnöknek, hogy a kelet-ukrajnai "terrorellenes műveletben" részt vevő gép legénységének néhány tagja előzőleg érintkezésbe lépett a vezérkarral.

A gép 6500 méter magasan repült, így hordozható rakétával nem lehetett elérni. A gépet egy nagyobb hatótávolságú, feltehetően orosz területről kilőtt rakétával lőtték le. Jelenleg folyik a mentés, hogy a gép legénységét az ukrán kormányerők ellenőrzése alatt lévő területre szállítsák — áll a közleményben.

Ez már a harmadik lelőtt gép

Korábban az egyoldalúan kikiáltott "luhanszki népköztársaság" sajtóosztálya azt közölte, hogy a felkelők lelőttek két ukrán repülőgépet, az egyiket Liszicsanszk, a másikat Izvarino határátkelő körzetében.

Az elmúlt két hét során a kormányerők offenzívájának eredményeképpen felére csökkent a szakadárok kezén lévő terület, a harcok az utóbbi napokban a két megyeszékhely, Donyeck és Luhanszk köré összpontosultak a hadsereg és az oroszbarát szakadár erők közötti összecsapások.

A szakadárok június 14-én lelőtték az ukrán hadsereg szállítógépét a luhanszki repülőtér közelében, az ukrán hatóságok szerint a gépen 49 ember halt meg.

EBESZ-megfigyelők a határon

Az orosz külügyminisztérium hétfőn közleményben jelentette be, hogy EBESZ-megfigyelőket hívott az orosz-ukrán határra, Donyeck és Gukovo határállomásra, miután előző nap lövedék csapódott be a határ orosz oldalán, s egy ember meghalt, további három pedig megsebesült.

A moszkvai közlemény szerint a vonatkozó levelet már elküldték az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökének, Didier Burkhalter svájci államfőnek. A tárca közölte: döntése a délkelet-ukrajnai helyzet súlyosbodásával áll összefüggésben.

Kimaradt?