Izrael ismét lőtte a Gázai övezetet, megszólalt az ENSZ

Izrael két újabb légitámadást hajtott végre csütörtök hajnalban a Gázai övezetben, a terület elleni légi offenzíva harmadik napján, s a támadásoknak a legújabb összesítés szerint 75 halálos áldozata van palesztin egészségügyi források szerint. Az ENSZ-főtitkár önmérsékletre intette az izraeli és a palesztin vezetőket.

Csütörtök hajnalban az első izraeli légicsapás az övezet déli részén lévő Hán-Júniszban egy kereskedőbódét ért, és hat ember halálát okozta, 15-en pedig megsebesültek. A második rakéta az övezet középső részén található nuszeirati menekülttáborban csapódott be, és egy ház lakója halt meg, többen megsebesültek.

A három napja tartó légi offenzívában eddig 75 palesztin vesztett életét, és közülük sok civil volt, legalább hét nő és 14 gyerek az AFP hírügynökség összegzése szerint, amely a palesztin mentők által adott információkon alapszik.

A Reuters értesülése szerint egy izraeli harci gép szerda este csapást mért egy gépkocsira Gáza város központjában, a legforgalmasabb bevásárlóutcában, és legalább egy ember – az autó vezetője – meghalt. Az autón nagy piros "TV" felirat volt, a sofőr pedig egy helyi hírportálnak dolgozott.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár telefonon felhívta az izraeli és a palesztin vezetőket, valamint a legfontosabb térségbeli hatalmak vezetőit, és figyelmeztette őket, hogy a helyzet egy újabb kiterjedt háború kirobbanásával fenyeget. Arra kérte az egyiptomi elnököt, a katari és a szaúdi vezetőket és John Kerry amerikai külügyminisztert: gyakoroljanak nyomást Izraelre és a palesztinokra, hogy visszatérjenek a 2012-es novemberi tűzszüneti megállapodáshoz, és újítsák fel a béketárgyalásokat. A főtitkár elítélte az Izrael elleni palesztin rakétatámadásokat, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöktől pedig követelte, hogy országa "tanúsítson maximális önmérsékletet, és tartsa tiszteletben a civilek védelmére vonatkozó nemzetközi kötelezettségeit". Mahmúd Abbász palesztin elnököt arra biztatta, hogy tartsa fenn a biztonsági együttműködést Izraellel.

Desmond Tutu nyugalmazott dél-afrikai anglikán érsek, Nobel-békedíjas emberi jogi aktivista azzal vádolta meg szerdán az izraeli és a palesztin vezetőket, hogy veszekedő, egymásra mutogató gyerekek módjára viselkednek, és szerinte konfliktusuknak nem lehet győztese, csak vesztese.

AZ ENSZ Biztonsági Tanácsa helyi idő szerint csütörtök délelőtt (romániai idő szerint 17 órakor) összeül New York-i székhelyén rendkívüli tanácskozásra a gázai helyzetről – jelentette be szerda este a BT soros ruandai elnöksége. A rendkívüli ülést arab országok kezdeményezésére hívták össze, amelyek követelik, hogy az ENSZ vállalja "a palesztin nép elleni agresszió, Izrael gyalázatos támadása" megállításának felelősségét.

Ron Proszor, Izrael ENSZ-nagykövete újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy Izrael "minden lehetséges csatornán" tűzszünetet ajánlott a Gázai övezetet igazgató Hamász palesztin radikális szervezetnek, de az visszautasította ezt. Abdalláh al-Mualimi szaúdi ENSZ-nagykövet, aki az 57 tagországból álló Iszlám Együttműködés Szervezete nevében beszélt, kifejezte felháborodását Izrael "barbár támadása és aránytalanul kemény megtorlása" miatt, amely szerinte példátlan a palesztin nép elleni atrocitások történetében.

Kimaradt?