Növelné urándúsító kapacitását Irán

Szerdai közlése szerint Irán jelentősen növelni akarja urándúsító kapacitását, pedig az atomprogramjáról vele tárgyaló nyugati hatalmak éppen ennek csökkentését akarják elérni, mert attól tartanak, hogy Teherán atomfegyvert akar előállítani.

Irán szándékáról az ország nukleáris hivatalának vezetője, Ali Akbár Szálehi beszélt, nyilvánosan az eddigi legrészletesebben. Nyilatkozata azt is érzékeltette, hogy milyen nagy akadályok állnak azelőtt, hogy a nagyhatalmak és Németország képviselőivel a kijelölt július 20-i határidőig megállapodjanak. A teheráni külügyminisztérium szóvivője megjegyezte: lényegi különbségek vannak a tárgyalófelek között.

Irán úgy kezdte el tavaly a tárgyalásokat, hogy több mint 9 ezer urándúsító centrifugája működött, és körülbelül 10 ezer állt készenlétben. Az Egyesült Államok ennek csak töredékét fogadja el, ha Teherán ragaszkodik ahhoz, hogy a jelenleginél nagyobb teljesítményű centrifugákat akar üzembe állítani. Washington azt szeretné, ha a megállapodás szerint mennyiség utána évtizedekig nem nőne.

Szálehi azonban azt mondta az IRNA hírügynökségnek nyilatkozva, hogy Irán a következő nyolc évben olyan szintre akarja növelni az urándúsító programot, hogy ahhoz 190 ezer centrifugára lenne szükség a most működő típusból. Ezzel érne fel 8 ezer nagyteljesítményű új centrifuga.

Kimaradt?