Obama megfenyegette az afgán elnökjelölteket

Barack Obama az amerikai elnököktől szokatlan módon telefonon beszélt egy külföldi ország elnökválasztásának jelöltjeivel, két afgán politikussal, és arra kérte őket: ne akadályozzák az első választási forduló állítólagos csalásainak kivizsgálását. Egyúttal figyelmeztette Afganisztánt, hogy Washington leállítja a segélyezést, ha alkotmányellenes intézkedések történnének az országban.

Obama a vesztésre álló jelölttel, Abdulla Abdullával hétfőn, a nyerésre állóval, Asraf Gánival pedig kedden beszélt. Közölte velük, hogy az Egyesült Államok elvárja az állítólagos csalások alapos kivizsgálását, és arra kérte őket, hogy olyan megoldást találjanak a helyzetre, amely nem árt a törékeny afgán nemzeti egységnek – közölte kedd este a Fehér Ház.

„Az elnök arra is figyelmeztetett, hogy nincs mentség az erőszakos vagy más, alkotmányellenes eszközök használatára, ha ez megtörténik, akkor az Egyesült Államok beszünteti Afganisztán támogatását" – olvasható a washingtoni közleményben.

A határozott figyelmeztetés nyilvánvalóan elsősorban Abdulla Abdullának szólt, aki kedden azt mondta, hogy be fogja jelenteni győzelmét. Egyes hívei arra buzdítják, hogy ha nem őt nyilvánítják győztesnek, akkor alakítson egy „párhuzamos kormányt". Abdulla szóvivője egy nappal korábban elutasította az első forduló eredményét, és közzétételüket a nép szavazatai ellen elkövetett „puccsnak" minősítette.

A Japánban tartózkodó amerikai külügyminiszter, John Kerry helyi idő szerint szintén kedden azt nyilatkozta, hogy Washington megszünteti az Afganisztánnak nyújtott támogatást, ha törvénytelen hatalomátvétel történik az országban.

Kimaradt?