Merkel ismét szankciókkal fenyegette Putyint

A gazdasági szankciók továbbra is a lehetőségek között vannak, amennyiben Moszkva nem támogatja a béke megteremtésére irányuló erőfeszítéseket Ukrajnában - figyelmeztette Oroszországot Angela Merkel német kancellár szerda délután, röviddel a német, francia, orosz és ukrán diplomácia vezetőinek berlini egyeztetése előtt.

"Nem teszünk le a diplomáciai megoldásról, de a közelében sem vagyunk annak, ahol szeretnénk lenni" - szögezte le Merkel azon a sajtótájékoztatón, amelyet Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárral közösen tartott.

"Elértük a második szintet az Oroszország elleni szankciókat tekintve, és nem zárhatjuk ki, hogy tovább kell majd mennünk" - mondta a kancellár. Az Európai Unió és az Egyesült Államok újabb szankciókat helyezett kilátásba arra az esetre, ha Moszkva nem fékezi meg a kijevi fennhatóság ellen harcoló szakadárokat. A Kreml tagadja, hogy ő állna a kelet-ukrajnai lázadás mögött.

A német külügyminiszter eközben kijelentette, hogy "jó lenne, ha lépéseket tudnánk tenni egy kölcsönös és tartós tűzszünet felé, ez azonban minden, csak nem könnyű feladat". A tárcavezető szerint a válság megoldásáról szóló tárgyalások kizárólag egy tartós tűzszünetre alapozva lehetségesek.

Frank-Walter Steinmeier német, Laurent Fabius francia, Szergej Lavrov orosz és Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter helyi idő szerint szerda délután találkoznak a német fővárosban, hogy megvitassák az ukrán helyzetet.

Kimaradt?