Ismét kiürítette a bevándorlók táborait a francia rendőrség Calais-ban

A francia rendőrség ismét kiürítette azokat a táborokat az észak-franciaországi Calais-ban, amelyekben mintegy 320 migráns élt. A La Manche-csatorna partján fekvő kikötővárosban a bevándorlók a megfelelő alkalomra várnak, hogy átjuthassanak Nagy-Britanniába. Közülük 250-en a kikötőben május végén felállított ételosztó helyen kialakított fő táborban éltek, a többiek a városközpontban, üres helyeken húzták meg magukat.  

"Mintegy 250-en voltak az ételosztó helyen és hetvenen három üresen álló bérházban. Közigazgatási eljárás keretében meghallgatják őket helyzetükről, mindenki esetét külön fogjuk megvizsgálni" - közölte a helyi prefektúra. 

A hatóság azt is jelezte, hogy a kiürítésre egy előzetes bírósági határozat alapján került sor, amely engedélyezte az ételosztó hely kiürítését, ahova az elmúlt hetekben ötszáz migráns költözött be. Ők arról a három táborhelyről költöztek át, amelyeket május végén egészségügyi és közbiztonsági okokra hivatkozva számolt fel a prefektúra. 

A rendőrség három embert előállított. Ketten a No Border nevű mozgalom aktivistái, egy embert pedig a hatóság megsértésével vádolnak.    

A begyűjtött migránsok között sok kiskorú is volt, közülük mintegy hatvan gyermeket befogadóhelyekre kísértek - jelezte a prefektúra. A kiürítéseket reggel 6 órakor nagy erőkkel kezdte meg a rendőrség. "Bent voltam (a táborban), jöttek a zsaruk, az összes kijáratot elállták, és könnygázzal akadályozták meg, hogy az emberek elmeneküljenek" - közölte a francia hírügynökséggel Céline, a migránsokat segítő 25 éves önkéntes, aki harminc másik aktivistával együtt a helyszínen tartózkodott. Elmondta, hogy az emberek többsége még aludt, és nem volt ideje elfutni. Elmondása szerint a több száz migránst mintegy 15 busszal vitték el a rendőrök.  

Calais kikötővárosa évtizedek óta a szegény vagy háború sújtotta országokból - Szíriából, Afganisztánból és Irakból - érkező menekültek fontos célpontja, a bevándorlók kompon vagy a csatorna alatti vasúton innen akarnak továbbutazni Nagy-Britanniába munkalehetőség reményében. A városban általuk kialakított átmeneti táborhelyek május 28-i felszámolása után többségük az ételosztó környékén táborozott le. 

Június 18-án a megyei prefektúra arra kérte a Nagy-Britanniába készülő embereket, hogy adják be Franciaországban a menekültstátusra vonatkozó kérelmüket, amelyet sürgősséggel fognak elbírálni, valamint fogadják el az ottani átmeneti szálláshelyeket. Az elmúlt öt hónapban mintegy 3 ezer illegális bevándorlót állítottak elő Calais-ban, míg 2013 első felében ennek csak a tizedét.

Kimaradt?