A tűzszünet lejártával most újra támadnak az ukrán erők

Véget ért a tíz nappal ezelőtt meghirdetett tűzszünet Ukrajna keleti részében, az ukrán haderők újra támadnak. Az ukrán államfő szerint az általa meghirdetett béketerv megvalósításának esélye az oroszbarát lázadók „bűnözői tevékenysége miatt" szertefoszlott.

Petro Porosenko ukrán elnök hétfőn késő este bejelentette, hogy véget ért a tíz nappal ezelőtt egyoldalúan meghirdetett tűzszünet az ország keleti részében, és az ukrán erők „támadásba lendülnek, hogy felszabadítsák az országot".

Kijevben kiadott közleményében – amelyet később a televízióban is felolvasott – az államfő úgy fogalmazott, hogy az általa meghirdetett béketerv megvalósításának esélye az oroszbarát lázadók „bűnözői tevékenysége miatt" szertefoszlott. Hozzátette, hogy a terv érvényben marad, mégpedig Ukrajnának a Donyeck-medencére vonatkozó stratégiájaként.

„A helyzet elemzését követően a fegyveres erők főparancsnokaként úgy döntöttem, hogy nem hosszabbítom meg az egyoldalú tűzszünetet" - közölte Porosenko. Állásfoglalása szerint a döntés „válasz azoknak a terroristáknak, fegyvereseknek, fosztogatóknak, akik gyötrik a helyi lakosságot, bénítják a térség gazdaságát, megakadályozzák a bérek, nyugdíjak és támogatások kifizetését, vasutat robbantanak, vízvezetéket rombolnak le, és lehetetlenné teszik a rendes, békés életet az emberek számára".

Az elnök azt is aláhúzta ugyanakkor, hogy készen áll bármikor felújítani a tűzszünetet. Ehhez azonban az kell, hogy az összes fél bizonyítsa, kész végrehajtani a béketerv legfőbb elemeit. A lázadóknak el kell engedniük túszaikat, Oroszországnak megálljt kell parancsolnia a szabotázsoknak és a fegyverek Ukrajnába áramlásának, a határokat pedig az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet ellenőrzése mellett tiszteletben kell tartani – tette hozzá az államfő. Egyúttal ismét amnesztiát helyezett kilátásba mindazon oroszbarátoknak, akik leteszik a fegyvert, és nem követtek el súlyos bűncselekményt.

Már egyszer hosszabbítottak

Porosenko az elmúlt hétvégén meghosszabbította a tűzszünetet. Az orosz és a francia elnökkel, valamint a német kancellárral még hétfőn is tárgyalt egy újabb hosszabbításról, de a nemzetbiztonsági tanács ülése után nem így döntött.

Az ukrán sajtó már a tanács ülése alatt kiszivárogtatta a döntést, úgy fogalmazva, hogy az elnök B tervéről van szó, amelynek lényege, hogy újult erővel folytatódik a „terrorellenes" fellépés Kelet-Ukrajnában. A kormányzat lényegében hadiállapotot vezet be Donyeck és Luhanszk megyékben, és „új típusú háborút" kezd, amelyben „nem fognak tömeges katonai műveleteket végrehajtani, de a terroristák tömeges veszteségeket fognak elszenvedni" - jósolják a beszámolók.

Kapcsolódók

Kimaradt?