Korodi lett az ENSZ környezetvédelmi közgyűlésének alelnöke

Az ENSZ Nairobiban zajló Környezetvédelmi közgyűlésének alelnökévé nevezték ki Korodi Attila környezetvédelmi minisztert. Az RMDSZ politikusát a kelet-európai államok jelölték a tisztségre, a jelölést a közgyűlés plénuma egyhangúan elfogadta.

„Az alelnöki jelölésem biztosíték arra, hogy Románia folytatja aktív részvételét a különböző nemzetközi környezetvédelmi és fenntartható fejlődési fórumokon. Megtiszteltetés, de ugyanakkor a fenntartható fejlődést biztosító döntések helyi és regionális alkalmazásának tekintetében felelősség is. Kivételes pillanatnak lehetünk tanúi a napokban, és a közgyűlésen hozott döntések a világ minden táján hatással lesznek a jövőben a különféle környezetvédelmi politikákra” - nyilatkozta Korodi Attila a jelölést követően.

Az ENSZ Környezetvédelmi Központjában első alkalommal zajlik a közgyűlés a június 23-27. időszakban. A tanácskozáson több mint 160 ország több mint 1200 küldötte, ezek közül több mint 100 miniszter vesz részt. A találkozó mérföldkőnek számít a nemzetközi környezetvédelmi kormányzás terén. Korodi június 26-án és 27-én két különböző témában is felszólal majd. Első felszólalásának témája a fenntartahó fejlődés, a második felszólalásában pedig a vadállat fajokkal való illegális kereskedelem.

Az ENSZ környezetvédelmi közgyűlése a Rio+20 Fenntartható Fejlődés című tanácskozáson elfogadott dokumentum eredményeként alakult meg az ENSZ Környezetvédelmi Programját adminisztráló tanács helyébe. A közgyűlés, nemzetközi rövidítésén az UNEA, a világ legrangosabb környezetvédelmi fóruma, amely az ENSZ fejlesztési programja mentén hoz környezetvédelmi stratégiai döntéseket. 

Kimaradt?