Környezetvédelmi egyezmény Románia és Izrael között

Környezetvédelmi egyezményt írt alá Korodi Attila környezetvédelmi miniszter és Amir Perez, Izrael zöld tárcájának vezetője kedden Jeruzsálemben a két ország kormányának együttes ülésén.

Az egyezmény jogi keretet teremt a két ország közötti környezetvédelmi együttműködésre, többek között fenntartható hulladékgazdálkodás, klímaváltozás, biodiverzitás megőrzése és ökoszisztéma-menedzsment terén.

„A mai találkozó nagyon hasznos volt, izraeli kollégámmal abban maradtunk, hogy a két ország közti együttműködésbe be kell vonni a felsőoktatási és kutatással foglalkozó intézményeket is. Igazán zöldek csak úgy tudunk lenni, ha intelligensen ruházunk be, ha tiszta és innovatív technológiákat használunk, illetve felelősségteljesebben viselkedünk. Románia számára a környezetkímélő gazdaság kialakítása nagy kihívás, amely maga után vonja a jelenlegi modellek és irányvonalak átértékelését. A környezetvédelem lehetőség a fenntartható fejlődésre és a zöld munkahelyek teremtésére, élnünk kell vele” – magyarázta Korodi Attila.  

Az aláírt együttműködésbe a fent említett területek mellett belefoglalták a levegő szennyezettségének mérését, illetve a légszennyezés csökkentését, a megújuló energiaforrások kiaknázásában felhasznált környezetvédelmi technológiák népszerűsítését, valamint a tenger- és tengerpart védelmét. A két ország közti együttműködés kiterjed a szennyvíztisztítás, erdősítés, erdőtüzek megelőzése, illetve környezetvédelmi oktatás területeire is.

Kimaradt?