Szentpéterváron szélsőséges iszlamistákat fogtak el

Szentpéterváron szélsőséges iszlamista szervezet feltételezett tagjait fogták el egy nagyszabású akcióban - közölte kedden az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) regionális igazgatósága.

A házkutatások során 20 embert állítottak elő, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az Oroszországban terrorszervezetnek tartott és ezért 2003-ban betiltott Hizb ut-Tahrír al-Iszlámi (Iszlám Felszabadítási Párt) tagjai. A fontanka.ru orosz hírportál közlése szerint az FSZB és a terrorelhárítás 150 embere legalább 25 helyen végzett házkutatást, és nem csak magánlakásokban, hanem több kollégiumban is jártak, közöttük a tengerészeti műszaki egyetem diákszállásán.

Tavaly novemberben államellenes szervezkedésért több évi fegyházbüntetésre ítélték az iszlamista szervezet tagjait az oroszországi Cseljabinszkban.

Az FSZB adatai szerint a törvényellenesen működő szélsőséges iszlamista szervezet sejtjébe 2009 és 2011 között intenzíven toborozták az új tagokat azzal a céllal, hogy Oroszországot az úgynevezett nagy iszlám kalifátushoz csatolják. A hatóság szerint a Hizb ut-Tahrír al-Iszlámi tagjai azzal is foglalkoznak, hogy harcosokat verbuváljanak Szíriába, Afganisztánba, Pakisztánba és az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi területekre. A beszervezett embereket előbb ideológiai átnevelésnek vetik alá, s úgy küldik őket a különböző illegális fegyveres csoportokhoz.

Az Iszlám Felszabadítási Pártot 1953-ban hozták létre Jeruzsálemben. A csoportosulás a Muzulmán Testvériség nevű szervezet szélsőséges szárnyának minősül. Évtizedekkel ezelőtt megjelent Közép-Ázsiában is. Napjainkban különösen aktív a nyugati országokban, például Nagy-Britanniában.

Kimaradt?