Halálra ítélték a Muzulmán Testvériség teljes vezérkarát

Megerősítette szombaton egy felső-egyiptomi bíróság a tavaly nyáron elnöki tisztségéből elmozdított Mohamed Murszi 183 támogatójára áprilisban kimondott halálos ítéletét - adta hírül az al-Ahrám című napilap internetes oldalán.

Az elítéltek között van a Murszi mögött álló Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalom legfelsőbb vezetője, Mohamed Badíe is. Egy minjai bíróság ugyanebben az ügyben áprilisban első fokon összesen 683 embert ítélt halálra egy pár órás villámperben, amely nemzetközi szintű felháborodást váltott ki mind emberi jogi, mind diplomáciai körökben. A tárgyaláson csupán száztíz vádlott volt jelen, a többit még körözik.

Az időközben terrorcsoportnak nyilvánított szervezet támogatói ellen az a vád, hogy tavaly augusztus 14-én rátámadtak egy rendőrőrsre Minja tartományban, amelynek következtében egy rendőr életét vesztette. Ugyanaznap a biztonsági erők Kairóban egy több száz halálos áldozatot követelő akcióban feloszlatták a megbuktatott Murszi-rezsim mellett tüntető tömegek két táborát, amit az egész országon végigsöprő erőszakhullám követett.

A 683 elítélt ügyét először az ország legfelsőbb vallási tisztségviselőjének, Egyiptom főmuftijának adták át, mivel az ország törvényei szerint halálos ítéletet csak az ő jóváhagyásával lehet végrehajtani.

A szombati fellebbviteli tárgyaláson a megerősített ítéleteken kívül négy ember életfogytiglani börtönbüntetést kapott, a többi vádlottat szabadlábra helyezték.

Az Amnesty International (AI) emberi jogi szervezet szerint a szombati ítélethirdetés "egy nagy lépés hátrafelé". Haszíba Hádzsdzs Szahrávi, az AI közel-keleti és észak-afrikai részlegének igazgatóhelyettese úgy fogalmazott: az egyiptomi igazságszolgáltatás a pártatlanságnak és a hitelességnek már a látszatára sem törekszik.

Badíe ellen több mint negyven bírósági eljárás folyik. Csütörtökön emberölésre való bujtogatás vádjával egy másik ügyben is halálra ítélték a testvériség további tizenhárom tagjával, köztük a szervezet több magas rangú vezetőjével együtt. Ezt a pert egy gízai mecset előtt történt véres összecsapás miatt indították az iszlamisták ellen.

Kimaradt?