Vlagyimir Putyin harckészültséget rendelt el

Vlagyimir Putyin harci készültséget rendelt el az orosz hadsereg közép-oroszországi egységeinél, és nagyszabású, rendkívüli hadgyakorlatot rendelt el számukra – jelentette be az orosz védelmi miniszter. Először az orosz állami hírügynökség adott hírt az intézkedésről Szergej Sojgu védelmi miniszter bejelentése alapján.

Putyin elnök "parancsának megfelelően moszkvai idő szerint 11 órától (romániai idő szerint 10-től) teljes harckészültségben vannak a központi katonai körzet csapatai, csakúgy mint az ott tartózkodó más katonai egységek" - közölte Sojgu a védelmi tárca vezetői előtt.

Megtámadtak egy határátkelőt a szakadárok. Támadást hajtottak végre az oroszbarát szakadár erők szombatra virradó éjjel az orosz-ukrán határ egyik ukrán átkelőhelye ellen, több határőrt megsebesítve. Az ukrán határőrség közlése szerint a Luhanszki terület keleti végében lévő izvarinói átkelőhelyet megtámadó fegyveresek aknavetőket és tüzérséget is bevetettek, s a védekező határőrök kénytelenek voltak orosz területen menedéket keresni. A súlyos incidensről az orosz állami hírügynökség is beszámolt. A szakadárok az ukrán elnök által este meghirdetett egyoldalú tűzszünet ellenére több más kelet-ukrajnai helyszínen is akcióba lendültek.

Az orosz elnök egy nappal azután indította el a váratlan katonai manővert, hogy Petro Porosenko ukrán elnök egyhetes egyoldalú tűzszünetet léptetett életbe Kelet-Ukrajnában, és meghirdette a kelet-ukrajnai konfliktus rendezésére irányuló béketervét. A nyugati országok előzőleg azt jelentették, hogy újabb orosz csapatösszevonásokat észleltek az ukrán határ mentén.A középső katonai körzet a Volga és az Ural térségét, valamint Nyugat-Szibériát foglalja magában, főhadiszállása Jekatyerinburgban található. Legnyugatibb csücske mintegy 400 kilométerre van Ukrajnától. A négy orosz katonai körzet közül ennek a területe a legnagyobb: 7,06 millió négyzetkilométerre terjed ki, ami Oroszország területének több mint 40 százaléka.

Egy hétig tart

Valerij Geraszimov vezérkari főnök közlése szerint a Szamarai, a Kemerovói és a Cseljabinszki területen végrehajtandó, egy hétig tartó hadgyakorlatban 65 ezer katona - alapvetően a 41. hadsereg személyi állománya -, több mint 180 repülőgép és hatvan helikopter, valamint további 5500 egyéb haditechnikai eszköz vesz részt. Sojgu utasította Vlagyimir Samanovot, a légideszantos erők parancsnokát, hogy vezényelje át a 98. hadosztályt a Moszkvától 200 kilométerre keletre fekvő Ivanovóból a másfél ezer kilométerre távolabbra fekvő Cseljabinszki területre.

A manőverekben részt vevő katonai egységeknek július 1-jéig vissza kell térniük állandó állomáshelyükre. A védelmi miniszter utasítást adott arra, hogy tájékoztassák a külföldi államok katonai attaséit az államfő által váratlanul elrendelt átfogó ellenőrzésről.

Vlagyimir Putyin legutóbb február végén rendelte el hasonló rendkívüli hadgyakorlatot Oroszország Ukrajnával is határos nyugati katonai körzetében. Az akkori hadmozdulatokkal párhuzamosan a fekete-tengeri Krím félszigeten már zajlottak azok az incidensek, amelyek eredményeképpen oroszbarát szakadár fegyveresek vették át az Ukrajnához tartozó Krím ellenőrzését, s három héttel később, egy népszavazást követően Oroszországhoz csatolták a területet.

Kapcsolódók

Kimaradt?