Felszínre hozták az ezer méter mélyen megsérült barlangászt

Tizenegy nap után csütörtök délelőtt felszínre hozták Johann Westhausert, a német–osztrák határon húzódó Riesending-barlangrendszerben 1000 méter mélyen súlyosan megsérült német barlangászt – adta hírül az Index.

Az 52 éves tapasztalt barlangkutató június 8-án a fején és a felső testén sérült meg, amikor egy szikla ráomlott a Berchtesgarden melletti, rendkívül nehezen járható barlangban, amelynek felfedezésében és feltérképezésében ő is részt vett pár évvel ezelőtt. A barlangrendszer bejáratánál készenlétben álltak az orvosok, hogy a felszínre hozott barlangászt azonnali ellátásban részesítsék és kórházba szállítsák.

A nemzetközi – német, osztrák, svájci és olasz – közreműködéssel folyó nagyszabású mentőakció azután kezdődött, hogy a sérült barlangász egyik társa 12 órás mászás után kijutott a barlangból és riadóztatta a mentőket. Az első orvos múlt szerdán jutott le a barlang bejáratától mintegy hatezer méternyi távolságra, ezer méter mélységben lévő férfihez, akivel a baleset után egy másik társa lent maradt.

A svájci barlangi mentőkkel érkező orvoshoz később egy olasz mentőcsoporttal lejutott újabb orvos csatlakozott. Az orvosok a sérült ellátása után speciális ruhát adtak rá a szállításhoz. A nemzetközi mentőalakulat egy száz kilogramm súlyú hordágyon, az utolsó 180 méteres szakaszon köteleken egyensúlyozva emelte felszínre Westhausert.

Kimaradt?