Drámaira fordult a helyzet Irakban az iszlámisták térnyerése miatt

Biztonsági okokból kimenekíti Észak-Irakból alkalmazottját több amerikai cég. Az iszlamista fegyveresek csütörtökön délelőtt már kevesebb mint száz kilométerre voltak az iraki fővárostól, Bagdadtól, miután a hét elején villámgyors műveletekkel nagy területeket foglaltak el az ország északi részén.

A Lockheed Martin amerikai fegyvergyártó cég csütörtök este bejelentette, hogy biztonsági okokból kimenekíti Észak-Irakból ott dolgozó kéttucat alkalmazottját, és beszámolt több más cég alkalmazottainak evakuálásáról a washingtoni külügyminisztérium is.

Az iszlamista fegyveresek csütörtökön délelőtt már kevesebb mint száz kilométerre voltak az iraki fővárostól, Bagdadtól, miután a hét elején villámgyors műveletekkel nagy területeket foglaltak el az ország északi részén.

A külügyminisztérium szóvivőjének, Jen Psakinak a közleménye szerint olyan cégekről van szó, amelyek részt vesznek az amerikai fegyverek külföldi értékesítésére szervezett programban, és szerződéses viszonyban állnak az iraki kormánnyal. Azt nem árulta el, hogy ezek az alkalmazottak hányan vannak, és hogy hol dolgoznak, de azt elmondta, hogy az Egyesült Államok iraki külképviseletei egyelőre a megszokott rendben működnek.

Michael Rein, a Lockheed szóvivője közölte, hogy Balad városból menekítenek ki 25 alkalmazottat. Ők az iraki légierőt segítik abban, hogy az év második felében fogadni tudja az országnak leszállítandó F-16-os harci gépek első darabját. Irak 36 F-16-ost kap, és ezek alkotják majd légierejének gerincét. Állomáshelyük Balad lesz. Rein szerint egyelőre nincs szó a gépek szállításának elhalasztásáról a lázadók offenzívája miatt.   

https://www.youtube.com/watch?v=5E2HK8UZvrc

Nyikolaj Mladenov, az ENSZ-főtitkár iraki különleges képviselője, egyúttal az ENSZ iraki segélynyújtási missziójának (UNAMI) a vezetője videokapcsolaton keresztül tájékoztatta csütörtökön a Biztonsági Tanács tagjait arról, hogy egyelőre nem fenyegeti veszély Bagdadot. "Bagdadnak erős védelme van, amelyet a kormány tart az ellenőrzése alatt" - közölte újságírókkal Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet, soros BT-elnök, tolmácsolva Mladenov szavait.

Kimaradt?