Saját katonáira dobott bombát Amerika

Az Egyesült Államok különleges egységének öt tagja és legalább egy afgán katona életét vesztette egy légitámadásban, melyet egy amerikai bombázó hajtott végre Afganisztán déli részén. A több mint egy évtizede tartó háborúban még nem volt ilyen súlyos „baráti tűz". Az amerikai katonák a hétvégén esedékes elnökválasztás biztonsága érdekében akcióztak: a történelmi szavazást az egyre vakmerőbb tálibok merényletei, légitámadások és félelem kíséri.

A súlyos incidensre hétfő éjjel került sor Afganisztán déli részében, Zabul tartományban. Az amerikai egységek biztonsági műveleteket hajtottak végre az afgán elnökválasztás közelgő szombati fordulójával kapcsolatban – közölte Gulam Szahi Roglivanaj, a provincia rendőrfőnöke. Amikor a küldetés a vége felé közeledett, tálib fegyveresek rajtaütöttek az amerikai egységen. A különleges alakulat légi támogatást kért, a légicsapás azonban az ő állásaikat érte. Az esetet vizsgáló nyomozók szerint „hibás koordináták", egy „eltévedt bomba" vagy „egyéb emberi hibák" is okozhatták a tragédiát.

A légicsapások miatt már hosszú ideje feszültség van az afgán kormány és a koalíciós erők között, eddig azonban többnyire az afgán civil áldozatok miatt bírálták a NATO/amerikai légicsapásokat.

A hétfőihez hasonló légicsapások ritkábban fordultak elő. A háború kezdete óta „mindössze" 12 esetben vesztette életét koalíciós katona baráti tűzben. Az egyik nagy sajtónyilvánosságot kapott eset a katonaként szolgáló, de civilben NFL-játékos Pat Tillman 2004-es lelövése volt.

Az afgán biztonsági erők tagjai nagyobb számban estek áldozatul az ilyen eseteknek. Márciusban például Logar tartomány keleti részén, egy légitámadás során meghalt öt afgán katona. De persze torz lenne egymás mellé tenni a számokat, ugyanis az afgán kivonulással egyre kevesebb nyugati katona teljesít szárazföldi missziót Afganisztánban - a helyüket a helyi erők vették át.

Kimaradt?