Obama és Hollande együtt emlékezett meg az elesett katonákról

Barack Obama amerikai és Francois Hollande francia elnök együtt emlékezett meg pénteken a normandiai partraszállás hetvenedik évfordulóján az elesett amerikai katonáktól és veteránokról a legendás Omaha Beach közelében található Colleville-sur-Mer amerikai katonai temetőjében, ahol több mint kilencezer hősi halált halt amerikai katona nyugszik.

"Franciaország soha nem felejti el, amivel az Egyesült Államoknak tartozik. Történelmünk olyan emlékezetes napját ünnepeljük, amelyen a két nép egy harcban egyesült, a szabadságért folytatott küzdelemben" - mondta személyes hangvételű, ünnepi beszédében a francia elnök.

"Én itt születtem, Normandiában, Rouenban, a háborúban lerombolt városban" - emlékezetett a francia elnök. Barack Obama "örök háláját" fejezte ki az ünnepségen megjelent több száz veteránnak, akik szavai szerint "a demokráciát és a szabadságot védték", s "ezt vérükkel írták" a tengerpart homokjába.

Az amerikai elnök szerint a normandiai partok "a demokrácia hídjának kezdetét" jelentették 1944-ben, s a szövetségesek a háborúban "a biztonságot és a közjót teremtették meg a jövő" számára. "Korábbi ellenségeinket új szövetségeseinkké tettük. Új prosperitást építettünk. Európa nyugati felétől a keleti feléig. Dél-Amerikától Délkelet-Ázsiáig. Hetven évnyi demokratikus mozgalom terjedt szét" - fogalmazott Obama. 

A beszédeket követően a közel 10 ezer résztvevő elhelyezte a megemlékezés virágait, majd egyperces néma vigyázzállással adózott az elesett katonák emléke előtt. Az ünnepség 21 ágyúlövéssel zárult. A megemlékezés kezdetén a francia és az amerikai elnök fejet hajtott a Roosevelt testvérek sírja felett, akik mindketten Franciaországban haltak meg: Theodore Roosevelt volt amerikai elnök legidősebb fia, Theodore a második, a legfiatalabb, Quentin pedig még az első világháborúban.

Az ünnepség reggel francia nemzeti megemlékezéssel kezdődött a régió székhelyének számító Caenban, ahol Francois Hollande a mintegy 20 ezer francia civil áldozatra emlékezett. "Azt szeretném a 70. évfordulón, hogy a nemzeti megemlékezés mindenkihez szóljon, civilekhez és katonákhoz is. Azt szeretném, ha elismernék a normandiaiak szerepét" - mondta a francia államfő a civil áldozatok emlékére emelt emlékmű avatásánál.

Cameron, Putyin, Porosenko 

Ez az első alkalom, hogy Franciaországban állami szinten megemlékeznek arról a 20 ezer civil áldozatról, akik 1944. június 6. és augusztus 22. között a szövetségesek bombázásaiban vesztették életüket. Ezzel egyidőben a Bayeux-i katedrálisban közel négyszáz brit veteránnal együtt emlékezett David Cameron brit miniszterelnök, Károly walesi herceg, brit trónörökös és felesége, Kamilla cornwalli hercegnő. A brit vendégeket Manuel Valls francia kormányfő fogadta. II. Erzsébet brit királynő közleményében a veteránok "hatalmas és hősies erőfeszítésére" és "hihetetlen áldozatára" emlékeztetett. 

A brit államfő, aki helikopteren érkezett Párizsból Normandiába, a gótikus katedrálisban tartott szertartáson nem volt jelen, ő a Bayeux-i brit katonai temetőben - ahol 11 ország mintegy 4600 katonája nyugszik - rendezett ünnepségen hajtott fejet a brit katonák emléke előtt.

A francia elnök az állam- és kormányfőket - akikhez az ukrán válságról folytatott deauville-i egyeztetésüket követően csatlakozott Angela Merkel német kancellár és Vlagyimir Putyin orosz elnök -, valamint Petro Porosenko megválasztott ukrán elnököt és a veteránokat, mintegy nyolcszáz személyiséget Bénouville kastélyában látja vendégül ebédre. 

Kapcsolódók

Kimaradt?