Százával szedi áldozatait a szaúd-arábiai koronavírus

Tovább emelkedett a MERS koronavírus halálos áldozatainak száma Szaúd-Arábiában, a kór immár 282 emberrel végzett a hatóságok ismeretei szerint. A vírustól annak 2012. szeptemberi megjelenése óta 688-an fertőződtek meg. Ebből 353-an meggyógyultak, 53-an továbbra is kezelés alatt állnak - közölte a szaúdi egészségügyi minisztérium kedd este. A legutóbbi értékeléskor 575-re tették a megbetegedések és 190-re a halálos áldozatok számát.

A MERS (közel-keleti légúti megbetegedés, Middle-East Respiratory Syndrome) lázat, veseelégtelenséget és súlyos tüdőgyulladást okozhat. A betegek 40 százaléka belehal a fertőzésbe, védőoltás egyelőre nem létezik.

Szaúd-Arábiában igyekeznek javítani a betegség elleni küzdelmet, annál is inkább, mert külföldről számos bírálat érte az ottani egészségügyi hatóságokat. A vírus átterjedt a térség több országára, de még az Egyesült Államokba is bevitték.

A fertőzöttek számának felülvizsgálatát is a MERS elleni hatékonyabb fellépés érdekében végezték el. A minisztérium azt is értésre adta, hogy a halálos áldozatok számára vonatkozó nagyobb adat nem azt jelenti, hogy az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt volna az áldozatok száma, hanem elsősorban azt, hogy áttekintették a statisztikákat, és korábban be nem számított eseteket is felvettek a listákra.

Kimaradt?