Moszkva az ukrajnai erőszak azonnali leállítását követeli

Benyújtotta Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsában azt a határozattervezetet, amely az ukrajnai erőszak azonnali leállítását követeli - jelentette be hétfőn Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövetre hivatkozva az MTI.

A tervezet béketárgyalások folytatását és segélyfolyosók létrehozását is sürgeti. Csurkin reményét fejezte ki, hogy a BT tagjai támogatják az orosz szöveget. Elmondta azt is, hogy Oroszország kérésére a tanács – zárt ajtók mögött – röviden máris áttekintette a helyzetet. Kijelentette, hogy megítélésük szerint a BT-nek sürgősen reagálnia kell a válság mélyülésére. Délelőtt Moszkvában tartott sajtótájékoztatóján Szergej Lavrov külügyminiszter már jelezte, hogy benyújtják a határozattervezetet a BT-nek.

Az orosz diplomácia vezetője úgy vélte, Ukrajnában naponta halnak meg emberek, a békés lakosság egyre többet szenved, és ellenük továbbra is harci repülőgépeket, nehéztüzérséget vetnek be. Lavrov azt is kijelentette, hogy a nyugati hatalmak arról biztosították Oroszországot, a május 25-i ukrán elnökválasztás után javulni fog a helyzet, „de ennek pontosan az ellenkezője történik".

Oroszország szerint az ukrán erők találták el hétfőn a kelet-ukrajnai Luhanszk város megyei adminisztrációs épületét, és a moszkvai külügyminisztérium nyilatkozatában ezt az esetet úgy minősítette, hogy a kijevi hatóságok újabb bűntettet követtek el saját népük ellen.

Korábbi jelentések szerint a szakadárok Luhanszkban állítólag az ukrán légierő egy gépét vették célba feltételezhetően hordozható légvédelmi rakétarendszerrel, de a lövedék ehelyett az önhatalmúlag kikiáltott „luhanszki népköztársaság" tagjai által megszállt megyeháza negyedik szintjébe csapódott be, ahol a megyei tanács elnökének dolgozó- és fogadószobája található.

A szakadárok tagadták, hogy ők követték volna el a támadást, amelynek a Reuters szerint két halottja és több sebesültje van. Azt állították, hogy az ukrán hadsereg lőtte ki a rakétát, amely eltalálta a megyei önkormányzat épületét. Kijevben ugyanakkor tagadták ezt, váltig állítva, hogy a szeparatisták műve volt ez az akció. Az orosz külügyminisztérium mindenesetre kész tényként kezelte hétfői nyilatkozatában, hogy az ukrán hadsereg akciójáról van szó.

Kimaradt?