Szíria elnököt választ: a jelek szerint újra Aszadot

A három éve tartó véres polgárháború ellenére biztosnak látszik Bassár el-Aszad elnök győzelme a keddi szíriai elnökválasztáson. A 23,6 milliós ország mintegy 16 millió választópolgára szavazhat, de csak a kormányerők által ellenőrzött, biztonságosnak minősített zónákban. Saját állítása szerint a kormány az ország területének 70 százalékát ellenőrzi.

Elméletileg ez az első elnökválasztás az utóbbi több mint ötven évben, Aszad és az apja, az országot 1970 és 2000 között vaskézzel irányító Háfez Aszad ugyanis népszavazás eredményeként - ellenjelöltek nélkül - kerültek az elnöki székbe. A választáson Aszaddal szemben csupán két ismeretlen jelölt indul, Máher el Haddzsár és Haszan Abdalláh en-Núri, akik a megfigyelők szerint az államfő újraválasztását legitimálják részvételükkel.

A választási irodák helyi idő szerint reggel 7-től este 7-ig (közép-európai idő szerint reggel 5-től este 5-ig) lesznek nyitva, fennakadások vagy torlódások esetén azonban az urnák nyitva tartását öt órával meghosszabbíthatják. A szíriai városokban vasárnap különleges biztonsági intézkedéseket léptettek életbe a szavazók és a választási irodák védelmében.

A voksolást a nyugati országok már előre „bohózatnak" és „a demokrácia paródiájának" nevezték, mivel meglátásuk szerint eleve biztosítva van Bassár el-Aszad újabb győzelme. Az ellenzék a szavazás bojkottjára szólított fel, részben azért, mert egy törvény gyakorlatilag ellehetetlenítette az összes ellenzéki jelölt indulását, részben pedig a három éve tartó és több mint 162 ezer ember halálát okozó polgárháború miatt. A belügyi tárca szerdán fogja bejelenteni az elnökválasztás eredményét.

Kimaradt?