Belelendültek az ukránok a "rendcsinálásba"

Több mint ötven oroszpárti lázadó vesztette életét az ukrán hadsereg példátlan támadásában, miután szeparatisták tegnap elfoglalták a donyecki nemzetközi repülőteret. A vasárnapi elnökválasztáson elsöprő győzelmet arató Petro Porosenko megválasztása után azt ígérte, hogy órákon belül rendet tesznek.

A Reuters munkatársai egy donyecki hullaházban húsz halottat számoltak össze, sérüléseik alapján egyértelműen a harcokban haltak meg, ugyanis több holttest végtagjai hiányoztak - írja a Klubrádió. A lázadók vezetőjének elmondása szerint több mint ötven embert vesztettek a harcokban.

Tegnap oroszpárti szeparatisták elfoglalták a donyecki nemzetközi repülőteret, válaszul az ukrán hadsereg helikopterekkel és vadászrepülőkkel lőtte őket, és ejtőernyősöket is bevetettek. A harcok egész éjszaka folytatódtak, és még reggel is gépfegyverropogást lehetett hallani a távolban. Ma a reptérre vezető úton súlyos tűzharc nyomai látszódtak, egy minden bizonnyal a felkelőkhöz tartozó teherautó teljesen szétlőve állt az út közepén, az úttestet vér borította, és egy hét méterre lévő óriásplakátot is összefröcskölt.

Arsen Avakov ukrán belügyminiszter délelőtt határozottan kijelentette, hogy a reptér teljes egészében a kormány irányítása alatt van, és mint mondta „Az ellenség komoly veszteségeket szenvedett, a mi oldalunkon nincsenek veszteségek." Ez volt az első alkalom, hogy az ukrán hadsereg komoly erőket vetett be az oroszpárti felkelők ellen. Mostanáig igyekeztek elkerülni a közvetlen támadásokat. Most úgy tűnik, hogy a vasárnapi elnökválasztás eredményeit a kijevi vezetés a határozott beavatkozásra adott felhatalmazásként értékelte.

Mindeközben Vlagyimir Putyin orosz elnök az akciók leállítását követeli Kijevtől, és a felkelőkkel való párbeszédre szólította fel az ukrán vezetést. Az orosz külügyminiszter pedig közölte, hogy nem tervezik Petro Porosenko meghívását Moszkvába. Szergej Lavrov elmondta, hogy tiszteletben tartják a választások eredményét, de az erőszakos cselekményeknek véget kell vetni.

Kimaradt?