Krími tatárok átutaztak Ukrajnába, hogy szavazhassanak

Krími tatárok több tucatnyi autón átutaztak az Oroszország által elfoglalt félszigetről a szomszédos Herszon megyébe, ahol részt vettek az ukrajnai elnökválasztáson.

A krími tatárok Szimferopolban a döntéshozói és végrehajtói szervük, a medzslisz épülete előtt gyülekeztek. A félsziget és Herszon megye közigazgatási határáig az autók egyesével haladtak, hogy ne keltsék fel az orosz titkosszolgálatok figyelmét - jelentette a TSzN ukrán televízió. A határ után azonban már konvojban folytatták útjukat. A herszoniak üdvrivalgással, "Dicsőség Ukrajnának!" felkiáltásokkal, az autósok dudálással üdvözölték a krími tatárokat. A megye egyik falujának vezetői kivonultak fogadni őket, ukrán nemzeti lobogókat és krími zászlókat ajándékoztak nekik.

Közben a nyugat-ukrajnai Lviv megyében is aktívan szavaznak a krími tatárok és a Donyec-medencéből érkezettek. A helyi kormányzóság adatai szerint több mint 800 krími és donyecki lakos jelentkezett át a megyébe szavazni, közülük 369-en a Krím félszigetről, 466-an pedig a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyéből. Egyes források szerint mintegy 6-7 ezer krími kíván részt venni az ukrajnai elnökválasztáson.

A kijevi központi választási bizottság adatai alapján Ukrajna 79 választókerületében helyi idő szerint délután három órára a részvétel megközelítette a 40 százalékot. Más források szerint 12 óráig a Luhanszk megyében működő mindössze két választókerületben a részvétel elérte a 18 százalékot. Dnyipropetrovszk megyében a választók 15, Zsitomir megyében 24,77, Ivano-Frankivszkban pedig 16,6 százaléka adta le már délelőtt a szavazatát. Lviv városában 18,5 százalékos volt a részvétel 11 órakor.

Néhány atrocitásról is érkezett hír: Odesszában ismeretlenek Molotov-koktéllal megpróbálták felgyújtani az egyik szavazóhelyiséget, de nem jártak sikerrel. Zsitomirban a rendőrök őrizetbe vettek egy férfit, aki szavazatokat próbált megsemmisíteni.

Az Opora nevű civil szervezet által feljegyzett szabálytalanságok zöme kampánycsendsértés volt, 16 szavazatvásárlási esetről szereztek tudomást.

Kimaradt?