Az MKP és a Most-Híd is bejutott az EP-be

Rekordalacsony részvétel mellett Robert Fico kormánypártja a baloldali Irány-Szociáldemokrácia szerezte meg a voksok legnagyobb hányadát a Szlovákiában szombaton zajlott európai parlamenti választáson, amely során a Magyar Közösség Párja (MKP) és a Most-Híd párt is túllépte az EP-be való bekerüléshez 5 százalékos választási küszöböt.

A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a választáson jelöltlistákat állító pártok és politikai mozgalmak első becsléseire hivatkozva közölt besléseket vasárnap, egy nappal a mindössze 15 százalékos részvétel mellett lezajlott voksolás után. Értesüléseik szerint  a legutóbbi EP választás eredményéhez hasonlóan ismét Robert Fico kormánypártja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szerezte meg a voksok legnagyobb hányadát, megközelítőleg 24-25 százalékát. Ez 4 EP képviselői mandátumot jelenthet, azaz eggyel kevesebbet, mint amennyivel jelenleg Brüsszelben rendelkeznek.

A választáson a második legjobb eredményt a jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) érte el, a becslés szerint a voksok 13 százalékát szerezték meg, ami két vagy három képviselői mandátumot jelenthet. Hasonló eredményt ért el a KDH-hoz hasonlóan az Európai Néppárt (EPP)frakciójához tartozó a Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) amely a voksok 7-8 százalékát szerezte meg a becslés szerint, ez két mandtumot jelenthet.

Az MKP és a Híd is bejutott az EP-be, előbbi 6,5 százalékot, a Híd 5,8 százalék körüli eredményt ért el. Az MKP egy-két járást kivéve állítólag mindenhol megelőzte a Híd listáját, a nyolcas mezőnyben Bugárék végeztek az utolsó helyen. A liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) és a KDH-ból kilépett Daniel Lipsic által alapított új jobbközép párt a Nova is elérte az 5 százalékos határt . Ezek a pártok egyaránt egy-egy mandátumra számíthatnak.

A szlovákiai EP választás hivatalos eredményeit este 11 óra után teszik közzé, miután az utolsó uniós tagországban is lezárult a voksolás.

Kimaradt?