Putyin szerint veszélyben van Európa gázellátása

Vlagyimir Putyin szerint az ukrán radikálisok veszélyeztetik a földgáz eljuttatását Ukrajna területén keresztül az európai fogyasztókhoz. Az orosz elnök a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum szombati rendezvényén beszélt erről.

"Nem titkolom, hogy komolyan aggódunk az ukrán radikálisok kijelentései miatt, hogy közvetlenül fenyegetőznek a gáz tranzitszállításának megakadályozásával. Reméljük, hogy mégiscsak győz a józan ész" - közölte az orosz államfő az energetikai cégek csúcstalálkozójának nevezett rendezvényen. Hozzátette, hogy meg kell szabadítani az energiaágazatot a "felesleges átpolitizáltságtól", amely aláássa annak gazdasági alapjait.

Vlagyimir Putyin a vezető orosz és külföldi energetikai cégek szentpétervári találkozóján azt mondta, a jelenlegi ukrán helyzet megerősíti annak a szükségességét, hogy közvetlenül szállítsák az orosz földgázt Európába. Azt mondta, hogy az új útvonalak megteremtésében az Európai Bizottságnak aktív szerepet kell betöltenie. 

Az orosz államfő a fórumon "teljes ostobaságnak" nevezte az európai országok törekvését, hogy csökkentsék az energiafüggőségüket Oroszországtól. Azt mondta, hogy "a függőség csökkentésének szükségességéről folyó beszélgetések" azért minősülnek ostobaságnak, mivel szerinte "sohasem alakul ki egyoldalú függőség ilyen esetekben, hanem egymásrautaltság, vagyis megbízhatóság és stabilitás jön létre a világgazdaságban és az energetikában".

Hozzátette, hogy még a legélénkebb vita alatt is folyamatosan nő az orosz energiahordozók szállítása Európába. Az orosz elnök is közölte, nem tartják drámainak, hogy Oroszország európai partnerei bővíteni akarják azoknak a körét, akik földgázt szállítanak nekik.

Március 16-án, a Krím félsziget Oroszországhoz csatlakozását megalapozó népszavazás napján Dmitro Jaros, az ukrajnai radikális Jobboldali Szektor vezetője a kijevi kormányhoz és az ország lakosaihoz intézett üzenetében az ukrajnai gáz- és olajvezetékek felrobbantását helyezte kilátásba abban az esetben, ha diplomáciai úton nem rendezhető a konfliktus Moszkvával. A vasárnapi ukrajnai elnökválasztáson induló politikus később több alkalommal is partizánháborúra szólította fel a lakosságot Oroszország ellen a Krímben, és Délkelet-Ukrajnában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?