Halálra ítéltek egy kínai milliárdost

Halálra ítélték Liu Han kínai milliárdost: őt és a bátyját, Liu Vejt is "maffiaszerű bűnszövetkezet és gyilkosság megszervezésében" találta bűnösnek a bíróság.

Összesen harminchat személyt vádoltak hasonló bűncselekményekkel, ők első fokon tizenegy évtől életfogytig tartó börtönbüntetéseket kaptak – írta a BBC. A mostani per feltételezések szerint része egy nagyobb, korrupcióellenes vizsgálatnak, amely a Csou Jung-kang (Zhou Yongkang) által működtetett hálózat ellen irányul: ő egészen a közelmúltig a kínai belbiztonság legnagyobb hatalmú vezetője volt.

A bírósági ítélet szerint a bányaérdekeltségeiből meggazdagodott Liu Han és az emberei "illegális tevékenységeken keresztül, szervezett módon jutottak pénzhez", valamint több alkalommal is "gyilkosságot követtek el, és embereket tartottak fogva". A bíróság közölte, hogy kormányalkalmazottak is segítették a bűnszövetkezetet, amely illegális kaszinókat is működtetett Szecsuán tartományban.

Liu Han korábban a Sichuan Hanlong Group bányavállalat vezetője volt, és a Forbes magazin által összeállított 2012-es listán a 148. helyen szerepel a leggazdagabb kínai üzletemberek között. Az elmúlt hónapokban több, Csou Jung-kanggal kapcsolatban álló tisztségviselő ellen is vizsgálat indult Szecsuán tartományban.

Kimaradt?