Az Országház homlokzatán csak a magyar és a székely zászló marad

Nem csak az Országház homlokzatáról, hanem az ülésteremből is eltűnt az EU-zászló. A homlokzaton ki van tűzve a székely zászló, az ülésteremben nem, és ez nincs is tervbe véve.

Mint korábban írtunk róla Kövér László házelnök döntése alapján került a székely zászló az EU-zászló helyére a Parlament homlokzatán. Az Országgyűlés Sajtóirodájának tájékoztatása szerint az ülésteremben lévő EU-zászlót ugyan azért szedték le, mint a külsőt: nem kötelező kitűzni, Kövér pedig úgy döntött, hogy csak a magyar zászló legyen ott.

A homlokzaton a székely zászló váltotta az EU-st, de az ülésteremben csak magyar zászló van. A sajtóiroda szerint „a székely zászló a homlokzatra kitűzve jelzi a nemzeti szolidaritást, nem merült fel az ülésteremben való elhelyezésének a szükségessége.” Az erről szóló törvény alapján a legtöbb középülettel ellentétben a Parlamentre nem kötelező kitűzni az EU-zászlót. Az Unió országaiban változó, hogy mely parlamenteken van kitűzve a közös zászló, erről a Mandiner készített egy gyors felmérést.

A homlokzatra a Kárpát-medencei Képviselők Fórumának plenáris ülése alkalmából tavaly február 15-én Kövér László kezdeményezésére került ki a székely lobogó, és került le onnan az EU-s. Az ülésteremből az EU-s zászló viszont csak most, az ülésterem felújításakor került ki.

És valóban: az MTI fotóarchívumát böngészve látszik, hogy tavaly szeptemberben még ott volt az EU-zászló, az új országgyűlés májusi ülésén viszont már nem.

[D NOE20130910015]
A 2013. évi költségvetés módosításáról szóló törvény általános vitája tavaly szeptember 10-én. Itt még látható az EU-s zászló.

Kimaradt?