Ismét lecsapott a Boko Haram Nigériában

Közel ötven halálos áldozatot követeltek kedd éjszaka óta a Boko Haram iszlamista szervezet újabb támadásai Nigériában. 

A szélsőségesek három északkelet-nigériai településre csaptak le. Ezek közül az egyik Chibok város közelében található, ahonnan áprilisban több mint kétszáz diáklányt raboltak el. A helyi lakosok egyike arról számolt be, hogy a bozótban rejtőztek el és onnan nézték végig, amint a fegyveresek felgyújtják szalmatetős sárkunyhóikat. 

A rajtaütésekről szóló híreket az állami hírszerzés egyik, név nélkül nyilatkozó munkatársa is megerősítette. Az utóbbi napokban elkövetett merényletek áldozatainak száma a kétszázhoz közelít Nigériában. Kedden közel százhúsz ember vesztette életét két pokolgép robbanásában Jos városának egy forgalmas, központi részén. 

A Boko Haram a közelmúltban azzal keltett nemzetközi megrökönyödést, hogy elrabolt több mint kétszáz iskolás lányt, majd azzal fenyegetőzött, hogy eladja őket rabszolgának. A saría (iszlám jogrendszer) radikális értelmezésén alapuló iszlám állam létrehozásáért harcoló szervezet egyre kiterjedtebb terrorkampányt folytat Nigéria észak részén, csak az elmúlt hetekben háromszázan, idén pedig több mint kétezren haltak meg. 

Nigéria már egy éve rendkívüli állapotot hirdetett az érintett területeken, amit a parlament kedden fél évvel meghosszabbított, de azzal a feltétellel, hogy Goodluck Jonathan elnök több forrást bocsát a hadsereg rendelkezésére és javítja a fegyveres erők tagjainak életkörülményeit. 

Kimaradt?