Áder János utódja szeretne lenni Orbán Viktor?

Reális lehetőség, hogy 2017-től köztársasági elnök legyen Orbán Viktorból - értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja, a miniszterelnök beiktatása után szűk körben komoly lehetőségként beszélt arról, hogy Áder János államfő megbízatásának lejárta után ő legyen a legfőbb közméltóság.

Mindez azonban egyelőre "dilemma" Orbán Viktornak, ráadásul az elképzelt pályaívet átrajzolhatják váratlan események - mondta a Népszabadság forrása.

Korábban többféle nyilatkozat elhangzott Orbán lehetséges elnöki szerepvállalásával kapcsolatban. Először 2008-ban, a szociális népszavazás után említette ezt a lehetőséget Stumpf István. Maga Orbán egy 2012-es Handelsblatt-interjúban árulta el, hogy foglalkoztatja a prezidenciális rendszer, mert az alkalmasabb a nehéz reformok végrehajtására, mint a parlamentáris.

Azt mondta, a jelenlegi rendszer beépített problémája a vezetés gyengesége, amit nem szabad tabuként kezelni. 2010-ben pedig a Kúrián beszélt arról, hogy számos érv szól az elnök központú rendszer bevezetése mellett, de jogtiszteleti, történeti okokból maradnak a régi mellett.

Kimaradt?