Rettenetes pusztítást hagyott maga után a szerbiai árvíz (GALÉRIA)

Jelenleg 80 ezer hektárnyi termőföld van víz alatt, az áradást követően a földcsuszamlások okoznak problémát Nyugat- és Közép-Szerbiában. A boszniai határhoz közeli Krupanj térségében mintegy 500 helyen indult meg a föld. Épületeket, utakat, vasútvonalakat tett tönkre.

Jelenleg 80 ezer hektárnyi termőföld van víz alatt, és komoly feladat elé állítja a szerbiai mezőgazdaságot a több tucat tonnányi elhullott állat eltakarítása is - jelentette ki hétfőn Belgrádban Zoran Rajic mezőgazdasági államtitkár. Az árvíz okozta kár mértékét csak akkor tudják pontosan meghatározni, amikor mindenhol visszahúzódik a víz - tette hozzá. Az áradást követően a földcsuszamlások okoznak problémát Nyugat- és Közép-Szerbiában. A boszniai határhoz közeli Krupanj térségében mintegy 500 helyen indult meg a föld. Épületeket, utakat, vasútvonalakat tett tönkre.

Volt olyan hely, ahol a földcsuszamlások egész falvakat vágtak el a külvilágtól. A boszniai-szerb határon fekvő Mali Zvorniknál fekvő domb a földcsuszamlások miatt majdnem elmozdult, ami elzárta volna a Drina folyót, így az elöntötte volna a települést. Szerbiában eddig több mint 25 ezer embert mentettek ki a katonaság, a rendőrség és a szerbiai, illetve külföldi mentőcsapatok. Az "évezred áradásának" is nevezett természeti katasztrófában legalább 17-en életüket vesztették és többen eltűntek. 

Jelenleg Szabácsnál (Sabac) a legsúlyosabb a helyzet, a közeli falvak lakosait elővigyázatosságból kitelepítették, mert a Száva folyón a gátak már teljesen átáztak. Belgrádban is emelkedik a Száva és a Duna vízszintje, a hatóságok szerint viszont nincs ok pánikra. Több tízezer homokzsákot helyeztek el a Száva partján, Sinisa Mali polgármester szerint a szerb főváros felkészülten várja az árhullámot. A tetőzés a becslések szerint szerdára vagy csütörtökre várható.

Kimaradt?