Véres volt az éjszaka a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban

Az egész városban robbanásokat lehetett hallani, a szakadár fegyveresek lakott területekről lövik tüzérséggel az ukrán katonák állásait.

Súlyos harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban a Nemzeti Gárda katonái és a szakadár fegyveresek között. A harcok a helyi kerámiagyár környékén bontakoztak ki, a jelentés szerint egymás után lövik ki a világító rakétákat, nagyon erős robbanások hallatszanak az üzem környékéről, vadászgépek repülnek el a város felett.

A helyi lakosok közösségi oldalakon arról számoltak be, hogy a városközpontban, a vasútállomásnál és máshol is hallani lehet robbanásokat. Szemtanúk szerint Szlovjanszk egyik negyedében is harcok folynak, a szakadár fegyveresek lakott területekről lövik tüzérséggel az ukrán katonák állásait.

Veszteséglisták

A kelet-ukrajnai Moszkva-barát szakadárok azt állítják, hogy az ukrán fegyveres erők nagy veszteségeket szenvedtek a terrorellenes művelet során: május 2-tól 12-ig 650 emberük esett el, sebesült meg vagy került fogságba. A Kijev által közölt veszteséglistán jóval kevesebb áldozat szerepel. A szakadárok által összeállított veszteséglistát Vjacseszlav Ponomarjov, Szlovjanszk "népi polgármestere" hozta nyilvánosságra sajtótájékoztatóján, amelynek videofelvételét szombaton tette közzé az úgynevezett "donyecki népköztársaság" sajtószolgálata.

Ponomarjov szerint "a fasiszta kijevi büntetőjunta" 650 elesett, megsebesült vagy fogságba került embere közül 285-en a Jobboldali Szektor szélsőségesei, akiknek többsége a Nemzeti Gárda soraiban harcolt, illetve 120 zsoldos is van köztük, továbbá 90 ember az ukrán biztonsági szolgálattól. Ponomarjov szerint külföldiek is vannak köztük: a Bartlomiej Sienkiewicz jelenlegi lengyel belügyminiszter által néhány éve létrehozott ASBS Othago katonai vállalat hat embere, az amerikai Greystone védelmi cég 14 fegyverese, illetve az ugyancsak amerikai Academi (korábbi Blackwater) vállalat 50 tagja.

Ponomarjov szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a Szövetségi Nyomozó Hivatal (FBI) együttvéve 25 embert "veszített", közülük tizenhárman meghaltak. Emellett nyolc helikoptert, egy Hummer katonai járművet, három ágyút, hat páncélozott harcjárművet, továbbá négy gyalogsági harcjárművet veszítettek az ukrán erők.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?