Átverték a briteket a román vendégmunkásokkal kapcsolatban

Nem nőtt, ellenkezőleg, csökkent a román és bolgár vendégmunkások száma Nagy-Britanniában a munkaerőpiaci korlátozások január elsejei feloldása után – számolt be az inforadio.hu a legfrissebb brit statisztikákra hivatkozva.

Emlékezetes, hogy a brit európai uniós tagságot ellenző Függetlenségi Párt, a UKIP januárban azzal próbált riadalmat kelteni, hogy híresztelni kezdte: mivel bolgárok és románok előtt is szabaddá tették a munkavállalást Angliában, akár másfél millióan elindulhatnak közülük a szigetország felé, el fogják venni az álláslehetőségeket a brit őslakosság munkakeresőitől.

Amióta január elsején, az Európai Unió szabályai értelmében román és bolgár állampolgárok előtt is megnyílt a munkavállalás lehetősége a társországokban, elindult a munkaerő-vándorlás a fejlettebb gazdasággal rendelkező uniós vidékek felé, de Nagy-Britanniába nem özönlöttek százezrével. A bolgár és román vendégmunkások száma jelenleg összesen mintegy 122 ezer fő a szigetországban.

Legújabban pedig kezdenek elszállingózni ezek a dél-kelet európai munkavállalók, háromezerrel csökkent a számuk. Németországban ugyanis magasabbak a bérek, jobbak a munkakörülmények, amellett a német nagyvárosokban, ahol a legtöbb elhelyezkedési lehetőség akad, nem olyan színvonaltalanok s egyben drágák az albérletek, mint a briteknél. Tehát megkezdődött az átköltözés.

Bár a UKIP párt továbbra is riogat, különösen most, az uniós választások előtt, az a statisztikai tény, hogy az elmúlt évben létesült 741 ezer új brit munkahelyből csak 174 ezret töltöttek be külföldiek. Várható azonban, hogy ezekre a hónapokra újra felszökken Angliában és Skóciában a bolgár vagy román vendégmunkások száma, hiszen a mezőgazdasági munkák végzéséhez különösebb nyelvtudásra sincs szükség. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?