Erdélyen át közeledik Magyarországhoz az Yvette ciklon

Egyre közelebb kerül Magyarországhoz a kedden kialakult, Yvette névre keresztelt mediterrán ciklon, amelyből péntek estig sok helyen a havi átlagos csapadékmennyiségnek megfelelő eső hullik, és az ország jelentős részén viharos széllökések várhatók - közölte a budapesti Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán az MTI-vel.

A ciklon középpontja szerdán a Balkán-félsziget központi része felett áthaladva fokozatosan Erdély fölé helyeződik – Romániára gyakorolt hatása már érezhető –, majd Magyarország fölé érkezve csütörtök estétől veszít az erejéből. Szerdán Magyarország délkeleti részén, csütörtökön az ország jelentős részén, pénteken pedig északon és nyugaton várható nagyobb mennyiségű csapadék.

Árvízzel fenyegeti a Balkánt. Az Yvette névre keresztelt ciklon miatt árvízveszély fenyegeti a Nyugat-Balkán országait. Szerbiában eddig még senkit sem telepítettek ki, de felkészültek a legrosszabbra. Bosznia-Hercegovinában és Montenegróban havazott – írja az MTI.

A szél egyre több helyen viharossá fokozódik, szerda éjszaka és csütörtökön a Dunántúlon és északkeleten 90 kilométer/óra feletti széllökések is előfordulnak. A Dunántúl magasabban fekvő részein és a Balatonnál 100 kilométer/óránál erősebb széllökés sem zárható ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?