Kolozsvár meghódította Strasbourgot (GALÉRIA)

Stílszerűen az Európa-napon megnyitotta kapuit a hét végén Strasbourgban az Európai Ifjúsági Rendezvény (EYE) és a "civil faluhoz" hasonló YO! Fest, amelyet az Európai Ifjúsági Fórum (EYF - European Youth Forum) szervezett partnerségben az Európai Parlamenttel. Kolozsvárról is érkeztek fiatalok különböző ifjúsági szervezetek képviseletében, és Kolozsvárt mint 2015 Ifjúsági Fővárosát népszerűsítő sátor is helyet kapott a háromnapos rendezvényen.

Az „Ideas for a better Europe” mottójú eseményre Erdélyből érkezett fiatalok közt vannak képviselői a Magyar Ifjúsági Értekezletnek (MIÉRT), amely az Európai Néppárt Ifjúsági Szervezetének (YEPP) teljes jogú tagja. Emellett a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ), Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR), Magyari Ifjúsági központ, karrieriroda, Románia Magyar Középiskolások Szervezete (MAKOSZ), Kolozs Megyei Magyar Diáktanács (KMDT) részéről jöttek fiatalok, az Igen, tessék! pedig küldött kérdőívet, amely a Kolozsvár Ifjúsági Főváros 2015 sátorban tölthető ki.

Aki bekukkant a sátorba, az egy óriástérképen belőheti darts-nyíllal, hogy szerinte hol van Kolozsvár, és egy fotózás erejéig fejet cserélhet a lován ülő Mátyás királlyal (átnézve a pannóra vágott résen). Aki nem csak, hogy hallott Kolozsvárról, de tud is róla néhány dolgot, az leellenőrizheti ismereteit egy kvízzel, válaszolva olyan kérdésekre, mint pl: „Mi van legközelebb Kolozsvárhoz? -Bukarest/Fekete-tenger/Nyugati Kárpátok”, „Melyik Kolozsvári sör? -Ursus/Heineken/Staropramen”. A sátor bejáratához is sokan leültek már, hogy hennával magyar népi motívumot festessenek magukra.

„Az otthoni fesztiválokhoz képest itt sokkal érdeklődőbbek az emberek, első perctől jöttek és kérdezősködtek, már a megnyitó előtt sokan benéztek a sátorba.” – mondta Fugel Edina, a Kolozsvár Ifjúsági Főváros 2015 önkéntese.

A hivatalos megnyitón az Európai Ifjúsági Fórum (EYF - European Youth Forum) elnöke köszöntötte elsőként a fiatalokat, illetve a város és az Európai Parlament részéről is elhangzott köszöntés. Ezt követően Medgyesi Emese, Sógor Csaba európai parlamenti képviselő tanácsosa végigvezette az erdélyieket a parlamenten, mesélt az ott folyó munka sajátosságairól, nehézségeiről, szépségeiről. 

„Ebben a házban a továbbvitel, a továbbgondolás az alapvető mérce, nincs ellenzék, minden ország azt a kérdést teszi fel egy-egy projekt kapcsán, hogy neki érdeke-e azt támogatni. A biztosnak az összeurópai érdekeket kell képviselnie, de ez nem jelenti, hogy a figyelmét nem lehet felhívni bizonyos sajátságos helyzetekre.” – mondta Medgyesi Emese.

A fiatalok beülhettek a gyűlésterembe, belehallgathattak a kétperces beszédek sorozatába, a parlament egész épületét bejárhatták, felfedezhették, megtanultak tájékozódni a rövidítések alapján, ami különösen fontosnak bizonyult, számos programot: workshopokat, fórumokat, játékokat, politikai, kulturális, szociális kérdéseket feszegető beszélgetést, előadást  ugyanis a parlament különböző termeiben tartják.

  

Kimaradt?