Nem akar ósdi maradni, napenergiára vált a Fehér Ház (videó)

Barack Obama háza is beállt azon, egyre nagyobb számú amerikai ingatlanok sorába, mely a napenergiára lehetőségként, tiszta energiaként és a jövő sok szempontból meghatározó iparágának egyik kéznyomaként tekint.

Amerikában jelenleg minden negyedik percben egy újabb lakástulajdonos lép be a napenergiatermelők körébe. Az elmúlt évben ez azt eredményezte, hogy 23 új munkahelyet teremtett a napenergiaipar. Nem csoda, hogy az egyre nagyobb ismertségre szert tevő technológia njem hagyta hidegen az amerikai elnök házát sem. Az alábbi videón be is mutatják, hogy miért és hogyan kerültek solarpanelek a Fehér Ház tetejére.

https://www.youtube.com/watch?v=ORni8uiuslI

Az Egyesült Államokban ez a történet tulajdonképpen pofon egyszerű, és teljesen logikus is. Mivel az a nálunk továbbra is gyakran hangoztatott ellenérv, miszerint a napenergiatermelés drága, Amerikában - tehát az olaj és palagáz hazájában! - megbukik. A leglátványosabb tényező, ami a napenergiára váltást alátámasztja, az USA-ban is az ár. A Cleantechnica azt írja,hogy miután a tavaly még 21 centes kilowattóra-előállítási ár jelenleg  már 11 cent közelébe esett, az üzleti racionalitás veszi át az irányítást. Az árakról szól prognózisok 2030-ig ráadásul azzal számolnak, hogy ez a szint 6 centig süllyedhet.

Ez önmagában elég felhajtóerőt jelenthet ahhoz is - írja a Cleantechnica, hogy az Amerikai áramtermelésből jelenleg alig 0,05 százalékot elérő napenergia 2030-ra akár a 14 százalékot, 2050-re pedig a 27 százalékot is elérje.

Kimaradt?