Cseh tolmácsot kért egy cseh képviselő a cseh miniszterhez

A szlovák származású cseh pénzügyminiszter parlamenti felszólalásainak irodalmi cseh nyelvre való tolmácsolását kérte szerdán egy ellenzéki parlamenti képviselő Prágában. Daniel Korte, a TOP 09 párt képviselője az alsóházban azt mondta, hogy az a keveréknyelv, amelyet  Andrej Babis beszél, csak messziről hasonlít a cseh nyelvhez. Az ülést vezető alelnök szerint nincs szükség tolmácsra.

Daniel Korte emlékeztetett, hogy a házszabály szerint a cseh parlamentben minden képviselő szabadon használhatja az anyanyelvét, de a házelnöknek egy képviselő kérése esetén is biztosítania kell a beszéd átültetését cseh nyelvre.

A szlovák származású pénzügyminiszter cseh nyelvű beszédeit rendszeresen szlovák szavakkal, kifejezésekkel tarkítja. Jan Bartosek, az ülést vezető kereszténydemokrata parlamenti alelnök viszont úgy reagálta kérésre: nem lát okot arra, hogy tolmácsot hívjanak.

A filológus végzettségű Daniel Korte kérése parázs vitát váltott ki a parlamentben. Többen felvetették: sokan tájszólásban beszélnek, és felmerül a kérdés, nem kellene-e az ő felszólalásaikat is tolmácsolni.

Josef Hájek, az ANO párt képviselője megjegyezte, hogy morva-sziléziai szülőföldjén szinte senki nem beszél rendesen csehül, a parlamentben pedig több képviselőtársa különféle idegen és latin kifejezéseket használ beszédeiben. "Kérem, hogy ezeket számunkra, a bányászivadékok számára, mindig fordítsák le csehre" – mondta Hájek.

Jirí Zlatuska (ANO), a képviselőház oktatásügyi bizottságának elnöke szerint Kortének kérése alátámasztásához szakértői bizonylatot kellene hoznia, hogy a miniszter valóban nem beszél csehül, és nem lehet érteni, amit mond.

Daniel Korte, aki korábban más jobboldali párt színeiben volt képviselő, aránylag gyakran hívja fel magára a figyelmet az alsóházban. Több mint két éve egy bizalmi szavazáson énekelve mondta el, hogy nem ért egyet az ellenzéki javaslattal. Egy másik alkalommal beszéde egy részét ismeretlen nyelven mondta el, amelyről azt állította, hogy héber. Néhány hónapja pedig azzal fordult a parlament karzatán ülőkhöz, hogy beszédükben ne vegyenek példát a képviselőktől, mert azok olyan salátanyelvet használnak, amely csak hasonlít a cseh nyelvhez.

Kimaradt?