Állandó és hosszú távú NATO-jelenlét Romániában is?

A szövetség nem kívánja provokálni Oroszországot, de a tagállamoknak meg kell fonolniuk, hogy tartósan csapatokat állomásoztassanak egyes kelet-európai országokban - mondta a NATO katonai főparancsnoka.

A NATO-nak meg kell fontolnia azt a lehetőséget, hogy tartósan csapatokat állomásoztasson egyes kelet-európai országokban - mondta kedden a szövetség katonai főparancsnoka. Philip Breedlove tábornok Kanadában járva azt mondta: a NATO-nak meg kell vizsgálnia, mennyire áll készen arra, hogy válaszoljon az új politikai helyzetre és azokra a kihívásokra, amelyek a Krímben és Kelet-Ukrajnában keletkeztek Oroszország fellépése miatt. A válaszadási képességek keretében át kell tekinteni azt is, hogyan kell elhelyezni a jövőben a NATO erőit.

Az amerikai légierő-tábornok szerint a felvetést a NATO-tagországok vezető tisztségviselőivel is ismertetik majd. A tagországok állam- és kormányfői szeptemberben csúcsértekezleten találkoznak Walesben, de a védelmi és külügyminiszterek még azelőtt megvitatják, hogy megfelelő-e a NATO jelenléte Európában. Breedlove hozzátette, hogy felül kell vizsgálni azokat a döntéseket, amelyeket a hidegháború befejeződése után hozott a NATO.

Breedlove arra is kitért, hogy az ukrán válság kezdete óta tett NATO-intézkedések védelmi jellegűek, amelyek célja támogatni a szövetség kelet-európai tagjait. A NATO nem kívánja provokálni Oroszországot - emelte ki.

Philip Breedlove előző nap egy katonai témájú konferencián arról beszélt, hogy meglátása szerint az orosz erők nem fognak bevonulni Kelet-Ukrajnába. A NATO az ukrán határ menti orosz csapaterősítés hatására megerősítette jelenlétét a balti országokban, Lengyelországban és Romániában, de ezek az intézkedések a tervek szerint csak év végéig maradnak érvényben.

Kimaradt?