Fukusima óta nem volt ilyen erős földrengés Japánban

Erős földrengés volt hétfő reggel Tokió közelében. Halálos áldozatokról nem érkezett hír, és szökőárriadót sem kellett elrendelni, de a sajtójelentések 17 könnyebb sérültről említést tesznek. A 6,2-es erősségű rengés középpontja a japán fővárostól mintegy 120 kilométerre délre volt, és 160 kilométer mélyen, de egyértelműen érezni lehetett Tokió központjában is. Az amerikai földtani intézet valamivel gyengébbre, 5,8-as erősségűre tette a földrengést.

Az NHK köztelevízió jelentése szerint Tokióban, valamint néhány szomszédos körzetben összesen tizenheten megsérültek. Többségükben idős emberekről van szó, akik közül többen a rengés miatt elestek. A földmozgást követően rövid időre leállt a metróközlekedés a fővárosban, és a gyorsvasút egyes vonalain is keletkeztek kisebb késések. A repülőtér működését nem kellett megszakítani.

A rengés a helyszíni beszámolók szerint megmozgatta a tokiói felhőkarcolókat és a központ más házait is, de azokat úgy tervezték, hogy a mostaninál erősebb földmozgásnak is ellenálljanak. Sokan álmukból riadtak fel a kora reggeli földmozgásra: hétfőn Japánban ünnep van, az emberek jelentős része tovább próbált aludni a hétköznap megszokottnál.

Japánban gyakoriak az erős földrengések. Az utóbbi idők legrosszabb emlékű katasztrófája 2011 márciusában következett be az ország északkeleti partvidékén: a kilences erősségű földrengés szökőárt okozott, súlyos szennyezést idézett elő a fukusimai atomerőműben, és összesen több mint 18 ezer embert megölt. A sajtójelentések szerint Tokióban a hétfői volt a legjobban érezhető földrengés a 2011-es óta.

Kimaradt?