Ukrán válság : újabb zavargások törtek ki Odesszában

Odesszában több száz oroszpárti tüntető rátámadt vasárnap a városi rendőrkapitányságra azt követelve, hogy engedjék szabadon a pénteken letartóztatott társaikat.

A tudósítások szerint teherautókkal betörtek egy kaput, de nem tudtak behatolni, mert a pajzsos-sisakos rohamrendőrök megakadályozták ebben őket. Egy rendőr megsebesült. A tüntetők botokkal vannak felfegyverkezve, és köveket hajigálnak. Egyes sajtójelentések szerint meg akarják akadályozni, hogy a társaikat átszállítsák a bíróságra, és elítéljék őket.

Eközben a két nappal ezelőtti odesszai tragédia felelőseinek kézre kerítésére utasította a főügyészséget vasárnap Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök, aki a helyszínen, a dél-ukrajnai városban tájékozódott a negyvennél több halálos áldozatot követelő incidensről.
Azt hangoztatta, hogy az odesszai események nemcsak a város, hanem egész Ukrajna számára tragédiával érnek fel. Az áldozatokat szerinte provokálták, jól szervezett akciónak lettek az elszenvedői.

A Kijev-párti és oroszbarát fegyveresek közötti összecsapásban és az odesszai szakszervezeti székházban kitört tűzvészben pénteken 46 ember halt meg, és több mint 200-an megsebesültek, többségük az oroszbarát félhez tartozott.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?