banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_UeQde8dZ_2_300x250.gif

Fegyveresek elfoglalták az ukrajnai Amvroszijivka városi tanácsát

Mintegy harminc fegyveres elfoglalta csütörtökön a délkelet-ukrajnai Amvroszijivka település városi tanácsát - jelentette az Unian ukrán hírügynökség.

A híradás szerint a gépkocsikkal érkező, automata fegyverekkel felszerelkezett "terroristák" betörték az ünnepnapon zárva tartó épület kapuját, majd kisvártatva kitűzték az épület tetejére az egyoldalúan kikiáltott „donyecki népköztársaság" lobogóját. A támadók ezután a Donyeck megyei kisváros elöljárójának, Ihor Szkljarovnak a lakásához hajtottak, magukkal hurcolták, majd a városi tanács épületében egy lemondó nyilatkozat aláírására kényszerítették.

Az oroszbarát szakadár fegyveresek közben azt is elmondták, hogy Amvroszijivka főterén még a nap folyamán meg akarják választani a Donyecktől mintegy 50 kilométerre délkeletre fekvő település „népi polgármesterét".

Az elmúlt hetekben Kelet-Ukrajna számos városában hajtottak végre hasonló fegyveres épületfoglalásokat a szakadár oroszbarát erők, amelyeknek akcióit az új ukrán kormány szerint az orosz titkosszolgálatok koordinálják. A fegyveresek erőszakkal lemondatják az adott település vezetőit, s a keleti és déli megyék státusáról tartandó népszavazást követelnek. Donyeck megyében május 11-ére írták ki a régió függetlenségéről tartandó népszavazást.

Az Unian hírügynökség jelentésében megjegyzi, hogy csütörtökre virradóra a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városában orosz „terroristák" foglyul ejtették a Szvoboda nevű ukrán nacionalista párt helyi szervezetének vezetőjét, Artem Popikot.

Az ukrán belügyminisztérium korábban arról számolt be, hogy a belügyi erők az éjjel Krasznoarmijszk városánál (Donyecktől mintegy 50 kilométerre északnyugatra) felszámolták az oroszbarát szeparatisták egy önkényesen felállított közúti ellenőrző pontját. A belügyi akcióban senki sem sebesült meg.

A kommandósok a magukat a „donyecki népköztársaság" híveinek nevező szakadároktól Kalasnyikov géppisztolyokat, késeket és baseballütőket vettek el, a szakadárokat pedig őrizetbe vették, és átadták a Dnyipropetrovszk megyei igazságügyi szerveknek - közölte az ukrán belügyi tárca.

Kimaradt?