Több mint száz cápát ejtettek el az ausztrál partoknál

Bevonták a csalival ellátott horgokkal felszerelt hálókat Nyugat-Ausztrália part menti vizeiből, és befejeződött a térségben a cápamentesítési akció, amelynek során több mint száz cápát ejtettek el.

Az ausztrál halászati minisztérium adatai szerint az elejtett cápák többsége tigriscápa volt, de horogra került szirticápa, kormos cápa és makócápa is. A január 25. és március 16. közötti időszakban 31 cápát öltek meg, további 14-et holtan találtak a horgokon. Az elejtett szirticápát és kormos cápát élve visszaengedték az óceánba. Ugyanakkor egyetlen nagy fehércápát sem ejtettek el, amely a cápatámadások többségét elkövette a térség vizeiben.

Az ellentmondásos cápamentesítési akcióra az után szánták el magukat a hatóságok, hogy három év alatt hét halálos cápatámadás történt a térségben. A nyugat-ausztráliai partvidék nyolc népszerű fürdőhelye közelében, a parttól egy kilométerre húztak fel "védővonalat", ahol csalival felszerelt horgok várták a cápákat. Csak a háromméteresnél nagyobb bika- és tigriscápák, valamint az amúgy védett fehér cápák elejtését engedélyezték. Ennek ellenére elejtettek kisebb, 1,7 és kétméteres tengeri ragadozókat is.

A helyi hatóságok néhány hete a szövetségi kormányhoz fordultak azzal a kéréssel, hogy folytathassák a programot még további három évig. Ez azt jelentené, hogy 72 horoggal ellátott védőhálót húznának ki egy kilométerre a partoktól Délnyugat-Ausztrália mentén november 15 és április 30 között minden évben, és 2017-ben felülvizsgálnák a programot.

Colin Barnett, Nyugat-Ausztrália állam kormányfője szerint sikeres volt a cápamentesítési akció - amelyet nem volt hajlandó cápaleölésnek nevezni -, és a hatóságok többet megtudtak a cápákról.

Kimaradt?