Az éghajlat-politikáért felelős biztossal egyeztetett Korodi Attila

Connie Hedegaard éghajlat-politikáért felelős biztossal találkozott Brüsszelben ma, április 30-án Korodi Attila környezetvédelmi miniszter.

A találkozó fő témája a 2030-as energia- és klímacsomag volt. „Az egyes országok sajátosságainak figyelembevétele számunkra kiemelt fontosságú. A kitűzött értékek esetében alapos kritériumrendszert kell kidolgozni, amely figyelembe veszi az egyes országok erőforrásait és anyagi lehetőségeit” – magyarázta Korodi, majd hozzátette: „Románia azon tagállamok közé tartozik, amelyekben az elmúlt 25 évben jelentős mértékben csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása, és ezt figyelembe kell venni.”

A környezetvédelmi miniszter kitért a megújuló energiák felhasználására is. Ebben a tekintetben úgy vélekedett, Románia elfogadja az európai színvonalú célokat, viszont az energia-mix meghatározása mindegyik tagállam saját feladata kell legyen. Meglátása szerint Románia csak így tudná tartani a számára kitűzött 40 százalékos célt. Az ország számára az energiahatékonyság terén kitűzött célok főként az ipar terén jelentenek kihívást, mert megvalósításukhoz masszív technológiai befeketetések szükségesek. Tehát annak érdekében, hogy minden tagállam egyenlő eséllyel tudja elérni a kitűzött célokat, nagy szükség van olyan megoldások keresésére, amelyek támogatják azokat, akik kisebb tőkével vagy kisebb nemzeti össztermékkel bírnak. Korodi javaslata az volt, hogy ezekről beszéljenek az energiahatékonysági irányelv alkalmazásának első kiértékelésekor. Ugyanakkor hangsúlyozta annak fontosságát is, hogy az európai uniós tagállamok vállalásai legyenek összhangban a különféle nemzetközi klímaváltozási egyezségekkel is, ezzel mintegy megelőzve az Unió határainál elhelyezkedő tagállamok iparának elvándorlását. Ebbe a kategóriába esik például Románia is.

Az éghajlat-politikáért felelős biztos egyetértett Korodi energiahatékonysággal kapcsolatos álláspontjával, és a május közepén a tagállamok környezetvédelmi minisztereinek Athénban tartandó informális találkozóján részletesebben is foglalkozna a témával. 

Kimaradt?