Putyin: az ukrán helyzetért az USA a felelős, nem az oroszok

Az orosz államfő véleménye szerint az újabb európai uniós szankciók oka az, hogy Európában „bűnösöket" keresnek, akik felelősek az Ukrajnában végbemenő folyamatokért. Kijelentette, hogy Oroszországnak semmi köze nincs ahhoz, ami Ukrajnában történik. „Ők okozták a bajt, de velünk akarják megfizettetni annak árát" - mondta. Putyin azt állította, hogy az Egyesült Államok áll kezdettől fogva az ukrajnai események hátterében. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy az Egyesült Államok az ukrán válság megoldásának élére állt.

Azt is visszautasította, hogy orosz „instruktorok", speciális egységek, vagy katonai csapatok tartózkodnának Ukrajnában. A politikus az ukrán válság rendezését célzó négyoldalú, genfi megállapodás tiszteletben tartására szólított fel, és arra, hogy a kijevi hatóságok engedjék ki a börtönből azokat az embereket, akiknek szerinte az ukrán nép bizalmat szavazott és vezetőjéül választott.

Az orosz államfő reményét fejezte ki, hogy rendeződik az EBESZ Szlovjanszkban foglyul ejtett külföldi katonai megfigyelőivel kapcsolatos konfliktus, és a megfigyelők elhagyhatják fogva tartásuk helyét. Az elnök ezzel azt érzékeltette, hogy Moszkva hozzá kíván járulni a konfliktus megoldásához. Hozzátette, hogy nem ért egyet sem a megfigyelők odaküldésével, sem azzal, hogy foglyul ejtették őket, de szerinte a szembenállásban érintetteknek le kell vonniuk a következtetéseket a történtekből, és nem szabad „hasonló hibákat véteniük".

Putyin közölte, hogy Oroszország megérti európai partnereinek az aggodalmát. Elmondta, hogy hétfőn Gerhard Schröder volt német kancellár is közbenjárt nála az EBESZ katonai megfigyelőinek szabadon engedése érdekében, különös tekintettel arra, hogy közöttük német állampolgárok is vannak.

Újabb szankciók Moszkvának

Az Egyesült Államok és az Európai Unió az utóbbi két napban újabb büntetőintézkedéseket jelentett be arra hivatkozva, hogy Oroszország tovább mélyíti a kelet-ukrajnai válságot. Washington hét olyan orosz kormányzati tisztségviselőre vetett ki szankciókat, aki Putyin közvetlen környezetéhez tartozik, illetve 17 vállalatra. A EU bővített feketelistájára tíz orosz állampolgár és a délkelet-ukrajnai szeparatisták öt vezetője került fel.

Nincs szükség orosz válaszlépésekre, de az Egyesült Államok és az Európai Unió büntetőintézkedéseinek következményei lehetnek a nyugati cégek részvételére az orosz energetikai projektekben – jelentette ki Vlagyimir Putyin Minszkben, az eurázsiai gazdasági tanács keddi ülését követő tájékoztatón.

Az orosz államfő azt mondta, ha a szankciók folytatódnak, Moszkvának el kell gondolkodnia azon, „ki és hogyan működik az orosz gazdaság kulcsfontosságú területein, beleértve az energetikát is". Hozzátette: az orosz vezetés „nem nagyon szeretne" válaszlépéseket tenni, és azt reméli, hogy erre nem is kerül sor.

Kimaradt?