Jövőre befejeződhet a vatikáni reformok kidolgozása

Vatikánban tanácskoznak a római kúria és az egyház működésének reformjára Ferenc pápa által kinevezett egyházi és laikus bizottságok, amelyek munkája a szentszéki szóvivő szerint 2015-ben zárulhatna le. Federico Lombardi úgy nyilatkozott az újságíróknak, még sok a munka és a Ferenc pápa által elindított reform-bizottságok munkája az idén nehezen fejeződhet be. „Eredmény 2015-ben várható” - fogalmazott Lombardi atya. A XXIII. János és II. János Pál pápák vasárnapi szentté avatására Rómába érkezett bíborosok a Vatikánban maradtak az itt zajló tanácskozásokra.

A reformok kidolgozásával megbízott nyolcfős bíborosi tanács (C8) keddi ülésén Pietro Parolin szentszéki államtitkár is részt vett. A C8 meghallgatta Joseph Zahra máltai professzor jelentését, aki a Vatikán gazdasági-szerkezeti működésének reformjára tavaly felállított nemzetközi laikus bizottságot vezeti. A C8-ak tanácskoztak a pápai tanácsok számának és működésének változtatásairól is. A tavaly áprilistól dolgozó C8-bíborosi csoportnak ez a negyedik vatikáni találkozója. Ezt megelőzően tavaly októberben, decemberben és idén januárban ültek össze.

A szóvivő bejelentette, hogy május 2-án megtartja első ülését a Ferenc pápa által februárban felállított úgynevezett gazdasági tanács is. A Reinhard Marx német bíboros vezette 15 fős testületet nyolc bíboros és püspök, valamint hét laikus alkotja. A gazdasági tanács a szintén februárban született - és az olasz sajtóban vatikáni pénzügyi-gazdasági csúcsminisztériumnak nevezett - gazdasági titkárság végrehajtó szervének számít.

A héten tartja meg első ülését az a bizottság is, amelyet Ferenc pápa márciusban hozott létre a kiskorúakkal szembeni szexuális visszaélések megelőzésére és az áldozatok védelmére. A vatikáni szóvivő minél előbbi tájékoztatást ígért a bizottságok munkájáról.

Kimaradt?